İzmirlinin İZSU faturası kabusu

izsuKaynak: Sabah, 29 Ekim 2015

Türkiye’nin en pahalı suyunu kullandıklarını belirten İzmirliler, yüklü miktardaki atık su kullanım bedeli ile iyice şişen faturalara birilerinin artık dur demesi gerektiğini dile getirdi.

İzmir’de su sayaçlarını geç okuması yüzünden gelen kabarık faturalar nedeniyle gündemden düşmeyen Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İZSU) yönelik şikayetlerin dozu giderek artıyor. Geç okunan faturalara su kullanım bedelinden daha yüksek atık su kullanım bedeli de dahil edilince son aylardaki faturalar iyice şişmeye başladı. Ayrıca çevre temizlik vergisi, katı atık toplama bedeli, katı atık bertaraf bedeli, katma değer vergisi gibi ek sabit giderler de eklenince vatandaşın cebi adeta sudan yanıyor. Örneğin 7 metreküp su tüketen bir abone 9.45 liralık toplam su tüketiminin yanında diğer giderle birlikte 36 lira fatura ödüyor. 12 metreküp su kullanan bir vatandaş 16.20 liralık su tüketim bedeline karşı diğer giderlerin eklenmesiyle birlikte 56 liralık fatura ile karşı karşıya kalıyor. Su tüketim bedeli 20 metreküpün üzerine çıkınca su faturası 3 haneli rakamlara ulaşıyor.

“SOYGUN” DURSUN!
Faturaların her ay daha da kabardığını anlatan 39 yaşındaki Atilla Kuru, “2 ay önce 60 lira ödedim. Bu ayki faturam 56 lira geldi. Sanki işyeri çalıştırıyorum. Benim için bu faturalar çok fazla. Evim geçimini sağlayamıyorum. Bu faturaları nasıl ödeyeceğim? Son faturama yansıyan atık su bedeli 25.96 lira. İZSU vatandaşın cebinden elini artık çekmeli, bu soygun durmalı” şeklinde konuştu. Buca’da esnaf olduğunu söyleyen 41 yaşındaki Osman Büyük, “Daha önceki aylarda 25-30 lira su faturası ödüyordum. Son faturam 75 lira geldi. İZSU sayaçlarımızı geç okuyor. Bu nedenle faturalarımız daha fazla geliyor. Belli bir kademeden sonra katlamalı oluyor. İZSU görevini tam yapsın” dedi.

ARTIŞ VAR

Alsancak’ta ofisi olduğunu söyleyen Şerif Yıldız (41), “İZSU faturalarındaki katı atık bedelleri ile sabit giderler faturaları kabartıyor. Son faturam 70 lira geldi. Son aylarda faturalarımızda bir artış var. Büyükşehir Belediyesi yapmadığı hizmetin bedelini de alıyor. Bazı yerlerde kanalizasyon olmamasına rağmen atık su kullanım bedeli faturalara yansıtılıyor. Belediyenin personel giderleri artınca İZSU’ya yüklenip bütçe açığını mı kapatıyorlar” diye konuştu. Jeofizik Mühendisi 50 yaşındaki Ünal Ömür, “Evime bu ay 80 lira su faturası geldi. Su faturalarımız her geçen gün daha da artıyor. Yakında doğalgaz faturalarımızı sollarsa şaşırmayız” dedi.

İNSAFLI OLSUNLAR
38 yaşındaki memur Zakir Çakıcı, “Bu ay 50 lira su faturası ödedim. Bu faturanın büyük bir bölümü katı atık kullanım bedeline gidiyor. Yazıktır. Büyükşehir Belediyesi insaflı olsun” diye şikayetini dile getirdi.

KEMERALTI’NDA İÇME SUYU BOŞA AKIYOR
İzmirliler her geçen ay daha da artan su faturalarından şikayet ederken, tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda patlayan içme suyu borusu nedeniyle sokak su içinde kaldı. Kemeraltı Çarşısı’nda tarihi Havra Sokağı’nda patlayan içme suyu borusu nedeniyle sokak sular içinde kalırken, esnaf müşterilerin ayakları ıslanmadan yürüyebilmeleri için yola çuval koydu. Alışverişe gelen vatandaşlar, sokaktan bu çuvalların üzerine basarak geçmeye çalıştı.

ESNAF ZOR DURUMDA KALDI
Sokak esnafı içme suyu borusunun defalarca patlayıp, onarıldığını belirterek “Bir haftadır su boşuna akıyor, hem bizleri hem de çarşıya alışverişe gelenleri zor durumda bırakıyor. Sokak sular içinde. Bu soruna mutlaka kalıcı bir çözüm bulunmalı, boşa akan suya yazık oluyor” dedi. Öte yandan Anafartalar Caddesi üzerinde patlayan ve tamir edilen su borusunun bulunduğu bölümde de çökme oluştu.