Ankara’nın su zammı TBMM gündeminde

ankara-su-zammıKaynak: Taraf, 15 Aralık 2015
Büyükşehir Yasası’yla birlikte Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) giderlerinin ‘artmasını’ gerekçe gösteren Büyükşehir Belediyesi’nin suya yaptığı yüzde 10.11 oranında zam TBMM gündemine taşındı.
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 14 Aralık 2015 tarihli Meclis Toplantısı’nda, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) gönderdiği yazıyla kurum giderlerinin artması gerekçe gösterilerek, suya yüzde 10.11 oranında zam yapılması talep edildiğini hatırlatan Necati Yılmaz, şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’li üyelerin karşı çıkmasına rağmen AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilen zamma gerekçe olarak, 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir’e yeni bağlanan ilçelerin borçlarının devralınması, bu yerlerde içme suyu şebekeleri, yeni kanalizasyon tesisleri, su deposu ve arıtma tesisi yapılması için kaynağa ihtiyaç duyulması gösterilmiştir. Başkent’te halihazırda Katma Değer Vergisi (KDV) hariç, su bedeli 3.04 ve atıksu 1.52 olmak üzere toplam 4.56 oranında tarife uygulanmaktadır. Söz konusu zammın işletilmesi halinde Ankara’da su bedelinin 5.02’ye yükseleceği hesaplanmıştır. Ocak 2016 ayı içinde vatandaşın faturalarına söz konusu zammın yansıtılmasının öngörüldüğü bildirilmektedir.”

ANKARA, TÜRKİYE’NİN EN PAHALI SUYUNU KULLANAN İLİ
CHP’li Yılmaz, Tüketici Hakları Derneği’nin de basında yer alan açıklamasında, söz konusu zamla Ankara’nın Türkiye’de en pahalı suyu kullanan il olduğunu belirtiğine işaret ederek Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

“-Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı artışla son iki yılda Ankara’da suya yapılan yaklaşık zam oranı yüzde 20’yi bulmuştur. Ankaralılar’ın Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanmasının gerekçesi nedir?

-ASKİ’nin bütçesinden ve gelir kaynaklarından ASKİ’nin faaliyet alanına giren konuların dışında başka belediye hizmetlerine kaynak aktarımı yapılmakta mıdır?

– Faaliyet alanına girmediği halde ASKİ’nin bizzat kendisinin yürüttüğü çalışmalar var mıdır? Eğer faaliyet alanına girmemesine rağmen bu çalışmalar ASKİ tarafından yapılıyorsa bunun dayanağı, kaynağı ve her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere harcama kalemlerinin miktarları nelerdir?

-Büyükşehir Belediyesi’nin fahiş zamma gerekçe olarak kendisine yeni bağlanan ilçelerin borçlarını göstermesi gerçeği yansıtmakta mıdır?

-6360 sayısı yasa ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan ilçelerin toplam borcu ne kadardır?

-Bu ilçelerin yeni içme suyu şebekeleri, kanalizasyon tesisleri, su deposu ve arıtma tesislerinin mevcut durumu nasıldır? Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar söz konusu ilçelerde ne kadar yatırım yapmıştır? Bu ilçelerde gelecek dönemde ne kadarlık bir yatırım yapılması öngörülmüştür?

-6360 sayılı yasanın hazırlandığı dönemde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek’in söz konusu yasanın bir an önce hayata geçmesi için ‘kulis faaliyetlerde’ bulunduğu iddia edilmektedir. Sayın Gökçek, Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olacak ilçelerin borç ve yükümlüklerini de devralacağını taahhüt etmiş midir? Böyle bir taahhütte bulunmuş ise söz konusu ilçelerin şu anki borçlarının vatandaşa su zammı ve diğer yöntemlerle yüklenmesi doğru bir yaklaşım mıdır?

-Kızılırmak suyunun şebeke suyuna eklenmesinden bu yana musluk suyu dahi içmediği belirtilen Ankaralılar’ın fahiş zamma mahkum edilmesinin sorumlusu kim ya da kimlerdir?

-Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek söz konusu zamla görevde bulunduğu 21 yıldır Ankaralılar’dan esirgediği yatırımı vatandaşın cebinden mi yapmak istemektedir?

-Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle Türkiye’de iller itibariyle su fiyatlarının listesi nasıldır?”