99 HES’in açılışında konuşan Tayyip Erdoğan HES karşıtlarını düşman ilan etti

Özel sektör tarafından yapımı tamamlanan 99 adet Hidro Elektrik Santrali’nin (HES) açılışı için Ankara’da gerçekleştirilen Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ismi yeşil barış anlamına gelen Greenpeace örgütüne “pis” dedi. Konuşmasının devamında Erdoğan, HES karşıtlarını ve Gezi hareketini “düşman” ilan etti.

Erdoğan’ın “kökü dışarda” edebiyatı

14 Ocak’ta yapılan Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin enerji talebini karşılamak için bu yatırımları kesintisiz olarak sürdürmek mecburiyetindeyiz. Toplam yatırım tutarı 10 milyar lirayı bulan bu eserlerin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen Sayın Bakanımız ve ekibiyle, iş adamlarımıza, firmalarımıza teşekkür ediyorum. Kalkınan, büyüyen, üreten ve refah düzeyi de buna göre artan Türkiye’nin enerji talebini karşılamak için bu yatırımları kesintisiz olarak sürdürmek mecburiyetindeyiz. Ülkemizdeki güven ve istikrara zarar vermeye çalışanların ilk hedefleri hep enerji yatırımları olmuştu. Gezi eylemlerinde taleplerden biri HES yatırımlarının durdurulmasıydı. 17-25 Aralık döneminde konu olan işadamlarına bakıyoruz. Onlarında çoğunun ülkemizin enerji yatırımlarında pay sahibi şirketler olduğunu görüyoruz. Türkiye 2003’ten beri gerçekleştirdiği yatırımlara rağmen 91 kw saatini yani yarısını kullanabilmiştir. Bu rakam Norveç’te yüzde 72’dir. Peki bu ülkelerde HES yatırımlarından vazgeçilsin diye eylem yapıldığını gördünüz mü? Çünkü bizdeki gibi kendi ülkesine husumet besleyen siyasetçiler ve medya kuruluşları bulamazsınız.  Değerli kardeşlerim, maalesef ülkemizde bedeni bu topraklarda yaşayan ama ruhu bu coğrafyanın tüm birikimine, değerlerine düşman, sayıca az fakat sesi çok çıkan bir kesim var. Bunlar buldukları her fırsatta içlerindeki kini, husumeti, çirkinliği dışa yansıtıyorlar.” dedi.

Barış için bildiri yayınlayan akademisyenleri “hain” ilan eden ve “ihanet karşısında gereken yapılacaktır” diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “HES’lerde bu sözde akademisyenlerin bunların karşısında neler yaptığını bilirim, Greenpeace’ler biraraya gelirler, böyle birşeyler yapıp ön kesmeye çalışırlar. Yeşili biz isminde yeşil olanlardan çok daha fazlasıyla severiz. Onlarınki greenpistir, bizimki tam manasıyla yeşildir. Bu barajlar farklı güzellikler katar.”

Erdoğan’ın hakaretlerinin ardından, “HES’ler Çevrecidir” yalanını tekrar etmek ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na düştü. HES’lerin suyu tüketmeden, sadece suyun gücünden elektrik ürettiğini iddia eden Veysel Eroğlu, şunları söyledi:

“Kamuoyunda maalesef HES’lere karşı bir tepki var, bu yanlıştır. ‘HES’ler suyu tüketiyor, özel sektör bu HES’lerin suyunu satın alıyor, parayla satacak’ gibi yanlış şeylerle halkı kandırıyorlar. Hatta ‘HES’lerden çıkan su zehirlidir, bahçeleri tamamen yok edecek’ şeklinde intibalar var, bunlar yanlış. HES’ler çevrecidir.”

Eroğlu’ndan HES incileri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık yaptığı dönemde kendisinin Devlet Su İşleri Genel Müdürü olduğunu hatırlatan Eroğlu, baraj ve HES’ler için bütçe talep ettiğini, Erdoğan’ın da “Parayla olsaydı sana ne ihtiyaç vardı” dediğini aktardı. Bunun üzerine özel sektörün devreye sokulmasını düşündüklerini anlatan Bakan Eroğlu, “Dolayısıyla özel sektörün devreye sokulmasının mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Kendisine şükranlarımı iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliğini çıkardıklarını anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Şu ana kadar bin 50 projeye müracaat var, bunun 422’si tamamlandı. Aşağı yukarı 40 milyar kilovatsaatlik özel sektör şu anda elektrik üretiyor ve ekonomiye de büyük katkısı var. Önlerini daha da açacağız. Bir problem olduğunda hemen gereğini yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

Konuşmaların ardından Artvin, Erzincan, Tokat, Adana, Ardahan, Düzce ve Sakarya’ya canlı bağlantılar kuruldu ve tesislerin açılışları yapıldı. Daha sonra ise bütün tesisler Ankara’dan toplu olarak hizmete alındı.

 

HES gibi çılgın projelerin doğada yarattığı tahribatlar ve HES’ler üzerinden dönen su gaspları için sitemizde yayınlanan şu makalelere göz atabilirsiniz:

Nehirler kuruyunca mühendisler beton döker

Türkiye’de Özelleştirilmiş Hidroelektrik: Bir Su Gaspı Vakası? – Mina Islar

 

Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış törenindeki skandal konuşması: