Bakan Eroğlu’ndan inciler

eroğluKaynak: TRTHaber, 20 Ocak 2016 Çarşamba

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Yer altı suyu orada çok azalıyor. Deniz suyuna yakın olduğu için yer altı suyuna deniz suyu girişimi olabilir, o zaman çok tehlikeli olur.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC’de yer altı suyunun çok azaldığını belirterek, “Deniz suyuna yakın olduğu için yer altı suyuna deniz suyu girişimi olabilir, o zaman çok tehlikeli olur. Ben de arkadaşlara ‘Bu suyu araziye verin, yer altı suyunu besleyelim’ dedim. O da büyük bir kazanç” dedi.

Bakan Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, KKTC Su Temin Projesi’ne ilişkin bilgi verdi.

Bakanlığın görevinin Anamur’daki Alaköprü Barajı’ndan suyu Geçitköy Barajı’na iletmek olduğunu belirten Eroğlu, Kıbrıs içindeki dağıtımların KKTC tarafından yapılacağını anımsattı.

Bakan Eroğlu, “Fakat bunlar bu işin projesini dahi yapamadılar. Ben bunu gördüm hatta benim yetkim olmamasına rağmen onların projesini resen talimat vererek yaptırdım. Çünkü gecikirse orada biz su yüklü baraja su iletiriz. O su orada bekler, dağıtılamadıktan sonra ne kıymeti var” diye konuştu.

Projenin işletmesinin kolay olmadığını vurgulayan Eroğlu, KKTC’deki hükümet değişikliği nedeniyle suyun işletilmesi konusunda bir sonuca ulaşamadıklarını söyledi.

Suyun geçici olarak Bakanlık tarafından işletilmesinin teklif edildiğini fakat bu konuda da karar veremediklerini aktaran Eroğlu, şöyle konuştu:

“Orada bir karar verememezlik var. Biz şunu söyledik, ‘5 yüz, 6 yüz milyon daha harcayalım, orayı dört dörtlük çiçek gibi yapalım.Burayı biz yapalım, şebekeyi yapalım, kanalizasyon sistemini yapalım, atık su arıtma tesisi yapalım, arıtılmış suları sulamada kullanalım, sulama şebekesini yapalım, işletelim, size ondan sonra teslim edelim’ dedik. Beyefendiler karar verecekler. Yer altı suyu orada çok azalıyor. Deniz suyuna yakın olduğu için yer altı suyuna deniz suyu girişimi olabilir, o zaman çok tehlikeli olur. Ben de arkadaşlara ‘Bu suyu araziye verin, yer altı suyunu besleyelim’ dedim. O da büyük bir kazanç. Yer altı suyunu beslemeye başladık, şimdi de arkadaşlar ‘Geçitköy Barajını tam, silme dolu yapalım’ dediler. Su, şu anda akıyor ama bir kısmı yer altı suyunu besliyor, bir kısmı barajı dolduruyor.”

Bakan Eroğlu, Bakanlar Kurulundan gerekli izinleri aldığını belirterek, KKTC’deki yetkililerin istemesi halinde bütün tesisleri yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

– Bakanlığın çalışmaları ve hedefleri

Orman ve Su İşleri Bakanlığının Türkiye’nin en büyük yatırımcı bakanlığı olduğunu ve 13 yılda 123 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiğini aktaran Eroğlu, sadece Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce 320’si baraj olmak üzere 3 bin 107 tesisin tamamlandığını söyledi.

Orman alanlarının son 13 yılda 1,5 milyon arttırıldığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, 2003-2015 yılları arasında 3 milyar 350 milyon fidanın toprakla buluştuğunu anlattı.

Her alanda ağaçlandırma yaptıklarını vurgulayan Eroğlu, başlattıkları “Her İlde Bir Şehir Ormanı Projesi”yle Türkiye’yi şehir ormanları ile tanıştırdıklarını anımsattı.

Erozyonla mücadelede Türkiye’nin dünya lideri olduğuna değinen Eroğlu, erozyonla kaybedilen toprağın üçte bire düşürüldüğünü, 2019 yılında erozyonla taşınan toprağı, 140 milyon tona düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ormancılıkta 2019 yılına kadar 26 eylem planının tamamlanacağını ve orman köylülerinin hizmetleri karşılığında 8 milyar lira gelir elde etmelerinin sağlanacağını ifade eden Eroğlu, Türkiye’nin Bal Ormanı Eylem Planı’nda dünyada ikinciliğe yükseldiğini hatırlattı.

Bakanlığın 2 bin 300 kara, 34 hava aracı ve 19 bin personelle orman yangınlarıyla mücadele ettiğini anlatan Eroğlu, “Yangınlarla mücadelede çok güçlü bir ekibimiz var. 776 kuleden, ormanlar 24 saat gözetlenmektedir. 97 gözetleme kulesinde, 194 kamera kullanılmaktadır. Yangına müdahale süresini 15 dakikaya indirdik” diye konuştu.

Tabiatı ve biyolojik çeşitliliği koruduklarını belirten Bakan Eroğlu, korunan alanların son 13 yılda nerdeyse yüzde 100 arttığı bilgisini verdi.

Korunan alan sayısının 2002’de 964 olduğunu, 2014 yılında ise bu sayının 2 bin 742’ye yükseldiğini dile getiren Eroğlu, “Korunan alanlara kimse giremez, girdiği takdirde arabasına, jeepine el konuluyor, kanunları uyguluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Milli park sayısını son 13 yılda 32’den 43’e çıkardıklarını söyleyen Eroğlu, tabiat parkının ise 27’den 241’e çıkarıldığını belirtti.

Eroğlu, birçok ilde belediyelerle birlikte hayvan rehabilitasyon merkezleri kurduklarını, sokak hayvanlarını korumak için çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi.