Baraj-HES ve Yerli Enerji Kaynakları Fuarı Ankara’da Açıldı

eroğluKaynak: Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 21 Ocak 2016

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi’nde başlayan Baraj ve HES Yerli Enerji Kaynakları Fuarı’nın açılış törenine katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Veysel Eroğlu yaptığı konuşmada yerli kaynaklara yönelinmesi gerektiğine vurgu yaparak “Rusya ile olan münasebetimiz ve başka ülkelerle olan mevcut durum sebebiyle yerli enerji kaynaklarının ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Bu bakımdan bizler de buna önem veriyoruz. Hükümet olarak yerli enerji kaynaklarımızı sürekli destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Yerli enerji kaynakları içinde en önemlisinin hidroelektrik santralleri olduğunu söyleyen Bakan Prof. Dr. Eroğlu, baraj ve hidroelektrik santrallerin Türkiye için “olmazsa olmaz” olduğuna değindi.

“2019 Yılına Kadar Bin 71 Gölet ve Sulamasını Tamamlayacağız”

Barajlar yapmaya devam edeceklerinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle dedi:

“Şu ana kadar hükümetimiz döneminde 320 tane baraj inşa ettik. Özellikle bizim açtığımız barajların sayısı 320 tane. ‘Bin günde bin gölet’ kapsamında bin tane gölet ve sulamasını bitirdik. Şimdi de geri kalan barajları kısa zamanda bitireceğiz. ‘Bin günde bin gölet’ yerine bu sefer 2019 yılına kadar bin 71 gölet ve sulamasını tamamlayacağız. Bu bir dünya rekoru. Bunu yakalayacak hiçbir ülke yok. Bu bakımdan ben arkadaşlarımla gurur duyuyorum.”

Türkiye’de hidroelektrik santrallerin ekonomik potansiyelinin yılda 180 milyar kiloWatt.saat olduğunu aktaran Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Şu ana kadar ancak 91 milyar kiloWatt.saate ulaşabildik. Çünkü 2003 yılında özellikle ben DSİ Genel Müdürü olduğum zaman ancak potansiyelin yüzde 15’i, yani 26 milyar kiloWatt.saatlik bir hidroelektrik enerji üretimi vardı. Bu gerçekten bütün dünya HES’lerin potansiyelinin yüzde 80’ini, yüzde 90’ını, Finlandiya’da olduğu gibi yüzde 100’ünü kullanmış ama bizde ise sular akıyor biz bakıyorduk. Böyle bir durum vardı” diye konuştu.

“Ormanlardan HES’lere Verdiğimiz Alan Çok Cüzidir”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 1.050 baraj ve hidroelektrik santral yapımı için başvuru bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Eroğlu, bunun da 422’sinin tamamlandığını, özel sektörün potansiyelini de takdir ettiğini dile getirdi. HES’lere karşı çıkanlar olduğuna değinen Bakan Prof. Dr. Eroğlu şunları söyledi:

“Birtakım nereden geldiği belli olmayan tenkitler var. HES’lere karşı çıkıyor. Niye karşı çıkıyorsun? Niye karşı çıktığı da belli değil. Halkı da kandırmak için ne diyorlar, ‘HES’lerden çıkan su zehirlidir.’ Böyle bir yalan olabilir mi? ‘Firmalara suyu satıyorsunuz oradaki vatandaşlar suyu parayla satın alacak’ diyorlar böyle bir şey yok. Firmalara su satılmıyor. Firmalar sadece suyun gücünden istifade ederek orada enerji üretiyor. Bir litre su kullanması mümkün değil. ‘Nehirleri kurutuyorsunuz’ diyorlar. Öyle bir şey yok. Çünkü can suyu bırakıyoruz. Hatta yazın çoğu dereler kurur, derelere su veriyoruz. Derelerdeki ve nehirlerdeki canlı hayat devam etsin. Bunun kontrolü yapılıyor. ‘Ormanlar yok ediliyor’ diyorlar, ormanlardan HES’lere verdiğimiz alan çok cüzidir. Koca bir havzada iğnenin başı kadardır. Şu ana kadar da 10 binde 2 gibi bir alan vermişiz. Bir fidan kesildiği zaman beş tane fidan dikiliyor. Böyle bir şey de yok. Dolayısıyla HES’ler taşkınları önlüyor. Çok maksatlı faydaları var. Bunu yapmaya devam edeceğiz.”

Türkiye’de yetişen mühendislerin dünyanın en büyük projelerine imza attığını aktaran Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sanayicilere de çağrıda bulunarak ihtisas, orta ve ileri sanayiler için özel teşvikler geleceğini ve sanayicilerin bunlardan istifade etmesini istedi.

Daha sonra fuarın açılış kurdelesini kesen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yatırımcılardan çalışmalar hakkında bilgi aldı.