Flint’deki Su Krizi İçin Resmi Soruşturma Başlatıldı

flintKaynak: Turkishny, 26 Ocak 2016

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD’de Michigan eyaletinin Flint kentindeki içme suyu sorununun “insan hakları felaketi” olduğunu bildirirken, Michigan Başsavcısı Bill Schuette konuyla ilgili soruşturma başlattı.

HRW Kadın Hakları Bölümü Kıdemli Araştırmacısı Amanda Klasing’in “Flint’in pis kokulu suyu neden insan hakları felaketi?” başlıklı açıklamasında, su kadar bilgi edinme ve sağlığın da bir insan hakkı olduğu vurgulandı.

Flint kentinin içme suyunu 2 yıl önce, bebeklerin zehirlenmesine yol açacak daha ucuz su kaynağından temin etmeye başladığı anlatılan açıklamada, özellikle hamile kadınlar ve çocuklar için kurşun zehirlenmesinin güvenli bir seviyesinin olmadığına işaret edildi.

Bir kent sakininin HRW’ye gönderdiği emailde “Flint’te devam eden bir kabus olduğunu” ifade ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, yönetim güvenli olduğunu iddia ettiği için şehir suyunu çocuklarına içiren ebeveynlerin suyun çocuklarında kalıcı etki yapıp yapmadığını merak ettiklerine değinildi.
“Ulusal düzeyde devlet ve eyalet yetkililerinin, halkın güvenli suya ve bilgiye ulaşmasını sağlayacak politikalara ihtiyacı olduğu” belirtilen açıklamada, bunu konuda başarısızlığın toplumları büyük riske sokacağı kaydedildi.

Açıklamada, “Ne yazık ki ABD’nin güvenli içme suyunun insan hakkı olduğu konusunda bir karara varamadığı görülüyor” ifadesi kullanırken, Birleşmiş Milletler kararlarıyla desteklenen su hakkının diğer ülkeler tarafından da kabul edildiği bilgisine yerdi.

Michigan Başsavcısı soruşturma başlattı

Michigan Başsavcısı Bill Schuette de Flint’teki su kriziyle ilgili yaptığı açıklamada, Flint sakinlerinin içme suyu olarak güvenli olmayan şebeke suyuna para ödemeye mecbur bırakılmalarının bir “rezalet” olduğunu ifade etti.

Savcı Schuette, Flint’de yaşananlarla ilgili bağımsız soruşturma başlatılacağını duyururken, soruşturmayı eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Detroit Bölge Başkanı Andy Arena ve eski savcı Todd Flood’un yürüteceğini açıkladı.

New York Times gazetesinde yayımlanan bir yazıda da Flint’teki kirli su problemi “ahlaksız ilgisizlik” başlığıyla dile getirilirken, Michigan Valisi Rick Snyder eleştirilerin odağında yer almıştı.

2002-2012 yılları arasında 2 defa iflas ilan eden 100 bin nüfuslu Flint kenti, ABD’nin ölüm oranı en yüksek şehirlerinden biri olarak biliniyor. Son istatistiklere göre nüfusun yüzde 41’i yoksulluk sınırının altında bulunan kent sakinlerinin yüzde 56’sını siyahi Amerikalılar oluşturuyor. Kent, tasarruf amacıyla içme suyu ihtiyacını 2014 yılında Flint Nehri’nden karşılamaya başlamıştı.