“Flint’teki kirli su sorunu ırkçılık krizidir”

kirli-su-gidahattiKaynak: haberler.com, 20 Ocak 2016 Çarşamba

ABD’de, içme suyunun kirlendiği Michigan eyaletinin Flint kentine ek ulusal muhafız gücü gönderildi. Michigan Valisi Rick Snyder, Flint’e, güvenliğin sağlanması ve ailelere su ve filtre dağıtmak amacıyla daha fazla ulusal muhafız gücü askeri görevlendirdi.

Bu arada, sağlık sorunu riski nedeniyle “olağanüstü hal” ilan edilen Flint’in belediye başkanı Karen Weaver, Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama ve kıdemli danışmanlarından Valerie Jarrett ile görüştü. Eyalet valisinin federal yardım talebine uygun olarak kenti felaket bölgesi ilan eden kararı geçen hafta imzalayan Obama’nın, bugün Detroit’teki otomobil fuarını ziyaret ederken, fakir ailelerin yaşadığı bölge halkıyla da bir araya gelmesi bekleniyor.

Sınıfçılık ve ırk ayrımcılığı eleştirileri yapılıyor

Yaklaşık 100 bin nüfuslu kentte yaşayanların önemli çoğunluğunun düşük gelirli aileler olması ve yüzde 60’a yakınının siyahilerden oluşması “sınıfçılık ve ırk ayrımcılığı” eleştirilerine yol açıyor. Flint doğumlu yönetmen ve aktivist Michael Moore, su sorununun “insan yapımı” olduğunu savunarak, “Flint krizi beyazların yaşadığı bir şehirde meydana gelmezdi” derken, yurttaşlık hakları aktivisti siyahi Jesse Jackson da Flint halkının “ticari çıkar” uğruna ihanete uğradığını belirtti. Kent nüfusu 1960’lı yıllara göre yarı yarıya azaldı. 1978’den 2006’ya kadar bölgede fabrikası bulunan otomotiv şirketi General Motors, 72 bin kişinin işine son vermişti. 2002-2012 yılları arasında iki defa iflas ilan eden Flint kenti, ABD’nin ölüm oranı en yüksek şehirlerinden biri olarak biliniyor. Son istatistiklere göre, kentteki nüfusun yüzde 41’i yoksulluk sınırının altında bulunuyor.

Kent, para tasarrufu yapmak amacıyla içme suyu ihtiyacını 2014 yılında Flint Nehri’nden karşılamaya başlamıştı. Öte yandan, ABD’nin en yüksek nüfuslu kenti New York’ta da şehir suyundan kaynaklanan kurşun zehirlenmesi vakaları görülmüştü. New York Daily News’in analiz haberine göre, 2012’de yapılan bir testte, 900’den fazla çocukta zehirlenme belirtileri saptandı. Sağlıklı Konut Ulusal Merkezi’ne göre, azınlık ve düşük gelirli ailelerin çocuklarının, çevre sorunlarından kaynaklanan kurşun zehirlenmesi, astım, kanser ve diğer hastalıklara yakalanma riski yüksek. Sulardaki kurşun oranının yüksek olması çocuklarda uzun süreli nörolojik hasara da neden oluyor.