İzmit’te su faturaları yakıldı

chplilerden_su_faturasi_eylemiKaynak: Kocaeligazetesi, 11 Şubat 2016
CHP İzmit İlçe Başkanlığı, Sabri Yalım Parkı’nda düzenlediği eylemde su faturalarına yapılan zammın sebebinin AKP’nin kötü yönetimi olduğunu belirterek protesto amacıyla zamlı gelen su faturalarını yaktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmit İlçe Başkanlığı dün akşam ilginç bir eyleme imza attı. Su faturalara yapılan zamma tepki gösteren CHP’liler, zamlı su faturalarını yakarak protesto etti. İzmit İlçe’nin eylemine; İl Başkanı Cengiz Sarıbay ve il yöneticileri, İl Kadın Kolları Başkanı Sevim Pekyörür, İl Gençlik Kolları Başkanı Devrim Bal, İzmit Büyükşehir Belediyesi CHP Grubu’ndan Aliye Hale Meriç, Ersin Albayrak, İzmit İlçe Gençlik Kolları Başkanı Devrim Bal ve partililer destek verirken sivil toplum kuruluşlarından Tüm Bel Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Karakuş ve Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca da eyleme katılanlar arasındaydı.

 

“ZAMMI İKTİDARIN KEYFİ BELİRLİYOR”

Gerçekleştirilen eylemde topluluk adına basın açıklamasını CHP İzmit İlçe Yöneticisi Selin Süloğlu Keskin Yaptı. İlimizin Türkiye’de baraja sahip olan birkaç ilden biri olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Keskin, “Geçtiğimiz yıl barajda su olmadığı gerekçesiyle yapılan su zamları bu sene barajın doluluk oranının oldukça yüksek seviyelerde olmasına rağmen zammın tekrarlanması hepimizin cebini yakmaktadır. Buradan da su zammının baraja göre değil, siyasi iktidarın keyfine göre belirlendiğini anlamaktayız” dedi.

 

“ZAMMIN SEBEBİ KÖTÜ YÖNETİM”

Zammın sebebini incelediklerini ve bunun altında iktidarın kötü yönetimi olduğu iddialarının altını çizen Keskin, “İSU’nun yapabileceği işlerde müşavir firmalardan hizmet alındığı için vatandaşın cebinden çıkan miktar 2006 yılından bu yana 156 milyon 419 bin 971 TL. Devletin Kocaeli Büyükşehir Belediyesine Seka binasını ve arazisini bedelsiz kullanma hakkı vermesine rağmen belediyenin ek gelir için İSU’dan 2004 – 2014 yılları arasında aldığı toplam kira bedeli 167 milyon 121 bin 904 TL.Yanlış planlamalar nedeniyle bankalardan çekilen kredilerin 2006 yılından bu yana olan faizleri 140 milyon 508 bin 230 TL” ifadelerini kullandı.

 

YUVACIK BARAJIN’IN MALİYETİNDEN FAZLA

İSU’nun kamu kuruluşu olması sebebiyle reklama ihtiyacı olmadığını belirten Keskin, “Buna rağmen 2006 yılından bu yana reklama harcanan bedel 3 milyon 392 bin 436 TL. Açıklamasız bir şekilde ‘Görevden kaynaklanan zarar’ adı altında su faturalarında alınan meblağ 2006 yılından bu yana 17 milyon 413 bin 467 TL. tüm bunları topladığımızda İSU’nun 2004 yılından bu yana su fiyatlarına yansıttığı ancak tamamen boşa harcadığı miktar 487 milyon 456 bin 8 TL. Bilindiği gibi Yuvacık Barajı’nın maliyeti 300 milyon dolardır. Bu maliyetin 2004 yılındaki dolar kuruna göre karşılığı 414 milyon TL’dir. Görüldüğü gibi İSU’nun 2004 yılından bu yana boşa harcadığı miktar, Yuvacık Barajı’nın maliyetinden daha yüksektir” diyerek faturalara mercekle bakıldığında eklenen ödemelerinin toplam bedelini paylaştı.

SUYA 12 YILDA ÜÇ BUÇUK KAT ZAM

Keskin, “Tüm bunların yanında içme suyu altyapısına yaklaşık 800 milyon TL harcama yapılmasına rağmen halen yüzde 30 seviyesindedir ve su kaçakları faturalara yansıtılmaktadır. İSU’nun bu maliyetleri söz konusu olmasaydı suyun fiyatı bugünkü fiyatından yüzde 40 daha ucuz olacaktı. Yani İSU harcamaları nedeniyle vatandaşın cebinden çıkan her 100 TL’nin 40 TL’si İSU’nun ve AKP’nin yanlış politikalarının sonucudur. 2004 yılında CHP yönetimi döneminde suyun ağırlıklı birim fiyatı 1 lira 26 kuruş iken, AKP yönetimi ile bu fiyat 4 lira 41 TL’ye yani üç buçuk katına çıkmıştır. Buna karşın asgari ücret ise yalnızca 2,8 kat artmıştır. NE memur maaşlarına ne de emekli maaşların a suya yapılan zam oranında zam uygulanmamıştır. Bu neden AKP’nin yanlış politikaları sonucu yapılan bu zammı protesto ediyoruz” şeklinde konuştu. Keskin’in konuşmasının ardından eyleme katılanlar zamlı su faturalarını yaktı