Afrika’da kuraklık: Korku, açlık ve susuzluk

Afrikada-kuraklık-1Kaynak:Deutsche Welle, 5 Şubat 2016

Yağmur yağmayınca mahsul de alınmıyor. Afrika son yılların en kötü kuraklığı ile karşı karşıya. Kuraklık 14 milyon insanı tehdit ediyor. Durumun en kötü olduğu yerlerden biri Etiyopya.

Suyu bekleyiş

Su bidonları boş, su gelecek gibi de görünmüyor. Etiyopya’da aylardır yağmur yağmadı. İnsanlar son 30 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor. BM’nin verilerine göre 10 milyondan fazla insan acil gıda yardımı bekliyor. Bu rakam çok kısa süre içinde iki katına çıkabilir. Afrika’nın diğer ülkelerinde de durum parlak değil.Yağmur yağmayınca mahsul de alınmıyor.

Ağır kayıp

Etiyopyalıların büyük bölümü tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlıyor. Hayvanlar bazen bütün ailenin hayatta kalmasını sağlayabiliyor. Afar bölgesinden bir çiftçi, ‘Son yağmur damlasını Ramazan ayında gördüm. O zamandan beri hiç yağmur yağmadı. Su yok, ot yok, hayvanlarımız ölüyor’ diye konuşuyor. Ramazan ayı geçen yıl temmuz ayındaydı.

Afrikada-kuraklık-2

Çocuklar için tehlike

Kuraklık ve açlık 1984 yılını hatırlatıyor: O dönemde Etiyopya’da bir milyona yakın insan yetersiz beslenmeden ölmüştü. Şimdi ülke yeni bir açlık kriziyle karşı karşıya. Özellikle çocuklar bu durumdan olumsuz etkileniyor. Etiyopya hükümetine göre şu an 400 bin çocuk yetersiz beslenme nedeniyle tedavi görüyor.

Afrikada-kuraklık-3

El Nino’nun sıcak etkisi

Zimbabve’de de mahsul yetersiz. Başkent Harare’deki bu tarlada tek tük kurumuş mısır taneleri yetişiyor. Bunun en büyük nedeni Büyük Okyanus’un orta ve doğusunda, okyanus yüzeyinde oluşan olağan dışı ısınmalar olarak tanımlanan El Nino’nun yolaçtığı hava. Sonuç Zimbabve’deki gibi şiddetli bir kuraklık. El Nino dünyanın başka yerlerinde ise sel felaketlerine yol açabiliyor.

Afrikada-kuraklık-4

Hayvanların gücü tükendi

Gücünün sonuna yaklaşan bu inek ayaklarının üzerinde bile duramıyor. Zimbabve’nin Masvingo kentindeki bu çiftçiler ineği hareket ettirmeye çalışıyor. 2015 yılında Zimbabve’de bir önceki yıla oranla yüzde 50 daha az yağmur yağdı. Tarlalar, tarım alanları tamamen kurumuş durumda.

Afrikada-kuraklık-5

Nehirler kurudu

Normal koşullar altında Umfolozi nehrinin bulunduğu vadide ayakta durmak ya da oturmak mümkün olmaz. Ancak Güney Afrika’nın Durban kentinin kuzey doğusundaki bu nehir tamamen kurumuş durumda. Bu kadın nehrin ortasında küçük bir çeşme kazmaya çalışıyor. Böylece burada oturanlar su ihtiyacını giderebilir.

Afrikada-kuraklık6

Kuraklık fiyatları artırdı

Malavi de aşırı kuraklıktan zarar gören ülkelerden biri. Başkent Lilonve yakınlarındaki pazarda insanlar fiyatların kuraklık yüzünden nasıl yükseldiğini fazlasıyla hissediyor. Mısır gibi temel gıda maddeleri zamlandı. Mahsul o kadar kötüydü ki yurtdışından ihraç edildi. Zaten yoksul olan halkın gıda için yüksek fiyatlar vermesi imkansız.

Afrikada-kuraklık-7