Zehirli suya mahkum edilen Flint halkından Nestlé’ye karşı imza kampanyası

ff1Flint halkı zehirli suyu içmeye mahkum edilirken Nestlé Michigan’dan dakikada 200 galon su çekiyor. Flint halkında devlete ve sermayeye karşı büyüyen bir öfke var. Geçtiğimiz günlerde su krizinin yaşandığı kentte eyaletin sularından kâr eden Nestlé’ye karşı bir imza kampanyası başlatıldı. 

İmza kampanyasında şunlar dile getiriliyor:

“Michigan valisi Rick Snyder’a sesleniyoruz.

Flint’in zehirli su şebekesini iyileştirmek için gerekli adımları bir an evvel at, şebeke suyunun altyapısına kamu kaynaklarıyla yatırım yap ve Nestlé gibi şirketlerin halkın temiz içme suyu varlıklarını gasp etmesinin önüne geç.

Bu neden önemli?

Michigan’daki Flint kentinde son derece ciddi bir su krizi hüküm sürüyor.

Çocuklar geri dönülmez beyin hasarıyla hastanelere taşınıyorlar. Federal hükümet acil durum ilan etmiş durumda. Son derece tehlikeli su kirliliği kent sakinlerini kör ediyor, cilt lezyonları oluşturuyor, insanların saçlarını ve hatta hafızalarını kaybetmelerine neden oluyor. Tüm bunlar  insanlar kendi evlerinde duş almak zorunda olduğu için gerçekleşiyor.

Toplum korku altında yaşıyor. Tüm bunlar Vali Rick Snyder para tasarrufu yapmak istediği ve kentin su şebekesini dünyanın en büyük ve en temiz kaynağından son derece kirli Flint Nehri’ne çevirdiği için oluyor.

Bunlar olurken Michigan Valisi Nestlé ile son derece yakın bir ilişki içerisinde olup Nestlé’nin eyaletin su varlıklarından dakikada 200 galon su çekmesine izin veriyor.

Nestlé Michigan’ın su varlıklarının en önemli kısmını elinde bulunduruyor. Bu su, Flint halkının şiddetle ihtiyaç duyduğu su. Aşırı miktarda su tüketen şirketin, Rick Snyder’ın Valilik makamıyla derin bağları bulunuyor. Bu makam, Flint halkını güvende tutması gereken kamu sisteminin altını oymaktan başka bir işe yaramıyor.

Deb Muchmore, Nestlé Michigan’ın sözcüsü, Vali Snyder’ın özel kalem müdürüyle evli. Michael Moore’un son günlerde dile getirdiği gibi “Nestlé Michigan’dan ne kadar su çekerse bu Muchmore ailesinin çıkarına.”

Nestlé su varlıklarını agresif bir şekilde ele geçirdiği ve Michigan’ın yeraltı kaynaklarından endişe verici boyutlarda su çektiği için daha önce defalarca dava edilmişti. 2003 yılında hakimin biri Nestlé’ye bölgedeki faaliyetlerinin doğaya verdiği ekolojik zarar ve su seviyelerinde neden olduğu düşüşten dolayı çalışmalarını durdurmasına karar vermişti.

Nestlé gibi şirketlerin her istediklerini yapmaya izin vermek, kamusal su hizmetlerinin altını oymaya giden süreçle paralel işliyor. Eyaletteki su sorunları yolsuzluk, kişisel çıkarlar ve kamu çıkarlarını hiçe saymaktan kaynaklanıyor. Tüm bunlardan artık bunalmış durumdayız.

Vali Snyder’ı Michigan’ın su hizmetlerinin özelleştirilmesini durdurmaya çağırıyoruz. ”

İmza kampanyasına imza vermek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: Sumofus