ABD’nin küresel ısınma ile imtihanı: Kuraklık, seller ve deniz seviyesindeki yükselme

Loisiana 12 Mart
12 Marta’ta Louisiana’da yaşanan sel felaketinden bir kare

ABD’nin California eyaleti kuraklık yaşarken diğer eyaletlerde son günlerde tarihin en büyük sel felaketleri yaşanıyor. Texas, Louisiana ve Mississippi’de yükselen nehir suları binlerce evi yutan bir sele dönüştü. Öte yandan küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesindeki yükselmenin neden olacağı sorunlar da tartışılmaya başlandı.

Haftasonu yaşanan sellerde Louisiana’da yaklaşık 5000 konut hasar gördü. 3.300 kişinin görevliler tarafından kurtarıldığı söylendi. Sellerin ana nedeni geçen hafta yavaş bir hızla eserek yüksek miktarda yağış bırakan fırtına. Fırtına geçmiş olmasına rağmen yüksek miktarda su nehirlerde kabararak hareket etmeye devam ediyor.

Louisiana ve Texas arasındaki Sabine nehri 9,5 metre yükselmiş durumda. Sabine nehri üzerindeki Deweyville kasabasında kaydedilen en büyük sel 1882 yılında yaşanan 9,7 metreye taşan sel felaketiydi. Ancak son sel olayında nehir bu kasabada 10,6 metre yükselerek rekor kırdı.

635932031160858158-Flooding04

Olağanüstü hal görevlileri Louisiana ile Mississippi’yi ayıran Pearl nehrinde de suların 6,5 metreye ulaşabileceğini söylüyorlar. Bu 1983 yılındaki rekor yükselişin kırılması demek.

New York Times ise sel ve kuraklığı aynı anda yaşayan ABD’nin yükselen deniz seviyesi sorununa değindi. Şubat ayında yayınlanan bir araştırma sonuçlarına yer verilen haberde, küresel ısınmanın bir sonucu olarak deniz seviyesinin yükselmesi durumunda, ABD’de 13 milyon insanın doğrudan etkileneceği yer alıyor.

Araştırmaya göre okyanus kıyısı olan 22 eyaletin tamamı deniz seviyesindeki yükselişten etkilenecek. Eğer 2100 yılına kadar deniz seviyesi 2 metre yükselecek olursa California, New York ve New Jersey gibi şehirlerde 1 milyon kişi etkilenecek.

flood alert
14 Mart’ta ABD’de ilan edilen sel alarmı haritası

Kaynak: USA Today, The New York Times