Bakan Eroğlu Ergene’nin temizlenmesi sorununu sürekli öteliyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Pazar günü katıldığı programda Ergene nehrindeki aşırı kirlilik hakkında konuştu. Daha önceki konuşmalarında olduğu gibi bir kez daha Ergene’yi temizleyeceklerini söyledi ve temiz suyun akacağı tarihi bu kez 2020 yılına öteledi.

Eroğlu, 2015 yılında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yapımına başlanan Ergene Havzası OSB Müşterek Atıksu Arıtma Tesisleri’nde arıtılmış atık suların Marmara Denizi’ne deşarjını sağlayacak 14 projenin temelini atmıştı. Temel atma sırasında Eroğlu, Ergene havzası için 16 projelerinin olduğunu belirterek, “Ergene’yi kurtarmak boynumuzun borcu. Ergene ile ilgili DSİ o kadar hızlı çalışıyor ki 12 arıtma tesisinin bugünle birlikte tamamının temelini atmış bulunacağız. 30 Aralık 2015’e kadar tamamını bitirmiş olacağız” demişti.

2016 yılının Ocak ayında Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı’nda bir sunum yaptı. “Arıtma tesisleri, kolektörler, kanalizasyon sistemi 2016 yılında bitecek. Dolayısıyla 2017 yılında da deşarj bitecek. İnşallah 2017 yılı sonunda Ergene, renk de gidince, daha da gözle görülür bir hale gelecek” demişti. Eroğlu’nu bu açıklamasından, 2015 sonunda bitmesi gereken yatırımların bitmediği ve deşarj işlemlerinin başlamadığını anlayabiliriz.

Ergene-Nehri-12

Ergene nehrinde boğulan bir çocuğun cesedini çıkarmaya gelen dalgıçların kimyasal atık yoğunluğu nedeniyle nehre girmeyi reddettiği Ergene hala temizlenmeyi bekliyor. Eroğlu, en son 20 Mart günü ise Edirne’de katıldığı bir toplantıda Ergene Nehri’nin temizlenmesi için planlanan 13 arıtma tesisinden 10’nunun işletme, 3’nün hala inşaat halinde olduğunu, söyledi. “Ergene’nin suyu 2018 yılında uygun arıtmadan sonra sanayi ve sulamada, 2020 yılında ise uygun arıtmayla içme suyu olarak bile kullanılacak hale gelecek” dedi. Yani nehrin temizleneceği tarih olarak verdiği 2017’yi bu kez 2020’ye çıkarmış oldu. Nehirdeki tuzluluk ve renk sorununu Marmara Denizi’ne yapılması planlanan deşarj kanalıyla çözeceklerini kaydeden Eroğlu, “Ergene nehrinde iki problem var. Tuzluluk ve renk problemi. Organik madde olmasa bile kirli gözüküyor. Marmara Denizi’nden 45-50 metre derinlikteki derin deşarjla tuz ve rengini arıttıktan sonra vermiş olacağız” dedi.