Birleşmiş Milletler: 34 ülkenin halkına yetecek yiyeceği yok

B2EDC01D-1378-430B-96B7-AAC3EF48394E_w640_r1_sBirleşmiş Milletler (BM), dünya genelinde 34 ülkenin çatışma, kuraklık, sel ve benzeri nedenlerle halkını doyuracak gıdadan yoksun olduğunu belirtti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün, konuya ilişkin yıllık raporu, birçok ülkede yeterli gıda olmadığını ve halkın dış yardıma ihtiyacı olduğunu ortaya koydu.

Raporda yer alan ülkelerden 27’si Afrika, kalan 7’si ise Asya kıtasında bulunuyor. Bu ülkeler Zimbabve, Burkina Faso, Çad, Cibuti, Eritre, Gine, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Nijer, Sierra Leon, Burundi, Kongo, Etiyopya, Kenya, Lesotho, Madagaskar, Mozambik, Güney Sudan, Sudan, Svaziland, Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan, Myanmar, Nepal, Irak, Suriye, Kuzey Kore ve Yemen.

Gıda sıkıntısı yaşanan birçok bölgedeki sorunların temelinde kuraklık, sel ve benzeri iklim hadiseleri yer alsa da Suriye, Irak, Yemen, Güney Sudan, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan gibi ülkelerde uzun süren çatışma ve iç savaşlar da tarımsal faaliyetleri engelliyor.

Raporda özellikle 2015 yılının kurak geçmesinin bu yıl ve gelecek yıllardaki ürün verimliliğini olumsuz etkileyeceği belirtilerek, Cezayir ve Fas’ın da bundan etkilenen ülkeler arasında bulunacağının tahmin edildiği kaydedildi.

Çatışmalar nedeniyle zirai faaliyetlerin gerçekleştirilemediği Suriye’de 13,5 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu bildirilen raporda, Yemen’de de 21,2 milyon insanın bir şekilde yardıma ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

Kaynak: Habertam