EPSU AB Komisyonu’nu göreve çağırıyor: Suyu ve hıfzıssıhhayı insan hakkı olarak tanıyın!

EPSU World Water DayAvrupa Kamu Hizmeti Sendikaları Federasyonu (EPSU) 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yayınladığı basın açıklamasında Su Hakkı Kampanyası (Right2Water) Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nu suyun ve hıfzıssıhhanın herkes için bir hak olarak tanınması konusunda adım atmaya çağırdı. Üç senedir süren bu kampanyanın son durağı AB Komisyonu oldu. Su Hakkı Kampanyası, AB kurumlarına ve üye ülkelere herkesin su hakkına erişiminin sağlanması için suyun ve suyun yönetiminin piyasa kurallarından ve ticarileştirmeden muaf tutulması gerektiği konuşunda çağrıda bulundu. Kampanya ayrıca AB’nin suyun evrensel ölçekte bir hak olabilmesi için azami çabayı göstermesini istedi.  Bu kampanyanı sahibi Avrupa Vatandaş Girişimi (European Citizen’s Initiative – ECI), 1,9 milyona yakın AB vatandaşının suyun bir insan hakkı olarak kabul edilmesi için verdiği imzayla en başarılı AB inisiyatifi olmuştu.  2014’te Komisyon’a sunulan imzalar ancak 8 Eylül 2015 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nun desteğini alabildi.  Ancak buna rağmen Avrupa Komisyonu bu konuda bir adım atmadı.

Artık bu oyalama taktiğine yeter diyen EPSU genel sekreteri Willem Goudrian şöyle bir açıklamada bulundu. “Dünya’da ve hatta Avrupa’da en kıymetli yaşam kaynağımıza erişimi olmayan yüz milyonlarca insan yaşıyor. AB Komisyonu bir adım atmadan önce daha ne kadar insanın acı çekmesi lazım? Artık kaybedecek zamanımız yok!”

Belçikalı pek çok sendika ve kamu hizmetleri yetkilisinin, parlamento üyesinin, Avrupa Su Hareketi destekçilerinin, İrlanda’dan Hizmetler, Sanayi, Mesleki ve Teknik Sendikası’nın desteklediği bugünkü eyleme katılacak olanlar su damlası şeklindeki kağıtlara su hakkının tanınması için imza atacak. Bu imzalar toplandıktan sonra büyük bir “şişede mesaj” olarak tören eşliğinde Komisyon’a sunulacak.

EPSU nedir?

1978 yılında kurulan EPSU, iş kolları itibariyle Avrupa’da kamu hizmetleri alanında faaliyet gösteren 33 Avrupa (AB üyesi ve aday ülke olmak üzere) ülkesinin sendikalarını çatısı altında toplayan bir uluslararası sendikalar federasyonudur. 250 sendikadan 8 milyon kamu hizmetleri çalışanını kapsayan EPSU posta-telekomünikasyon, ulaşım ve öğretmenler dışında kamu hizmetlerinde çalışan işçilerin Avrupa’da ve Avrupa sendikaları Konfederasyonu (ETUC) içerisinde sesini duyurmak, temsil etmek ve sosyal bir Avrupa’nın yaratılmasına katkı vermektir.

Not: Brüksel’de bugün yaşanan bombalı saldırılar sonrası eylemin yapılıp yapılmadığı henüz bilinmiyor.