Florida’da yüz binlerce balık karaya vurdu

florida balık ölümleriFlorida geçtiğimiz hafta son birkaç on yılın en büyük kitlesel balık ölümlerine sahne oldu.

Florida’nın Indian River Lagünü’nde kirlenme ve El Nino etkisi nedeniyle yüz binlerce balık öldü ve yaklaşık 50 km uzunluğunda bir alanı kapladı.

Kitlesel balık ölümlerinin tam olarak nedeni açıklanamasa da El Nino’nun önemli bir etken olduğu söyleniyor. El Nino sebebiyle Florida’nın bazı bölgeleri fazla yağmur almıştı. Yağışların çeşitli kirliliği nehre taşıyarak ekosisteme zarar verdiği düşünülüyor.

Geçen hafta su sıcaklığında da ani bir artış yaşanmış ve sonucunda yeşil ve kahverengi alglerde artış olmuştu. Algler su tabanındaki çimleri yok ediyor ve sudaki oksijeni emiyor. Böylece diğer su canlılarının oksijen ve yiyecek bulmasını engelliyor.

 

indian river lagoon

Benzer bir şekilde Florida’da su canlılarının kitlesel ölümüne 2011’de de rastlanmıştı. O dönemde su tabanındaki çimlerin yarısı yok olmuştu ve nehirde hala çimlerin ölümünden kaynaklı olan hasar görmüş kısımların olduğu söyleniyor.

Florida Balık ve Vahşi Yaşam Araştırma Enstitüsü’nden Kelly Richmond, CNN’e verdiği röportajda balık ölümlerinin hep yaşandığını ancak bu sefer diğerlerinden farklı olarak kitlesel bir ölümle karşı karşıya olduklarını söyledi.

80 kadar gönüllünün topladığı ölü balıkların toplam ağırlığının 10.000 kg’ı bulduğu söyleniyor.

florida balık

Balık ölümleri bölge ekonomisini de etkiliyor. Indian River Lagoon Araştırma Enstitüsü Başkanı Robert Weaver  lagünün yıllık 3,7 milyar dolarlık bir ekonominin motoru olduğunu söyledi.

Kaynak: Daily Mail