Gazze’de su krizi

gazze20 Mart Pazar günü Filistin Su İşleri Müdürlüğü’nden yapılan bir açıklamaya göre kuşatma altındaki Gazze’in içme suyu kaynağı olan deniz kıyısı akiferindeki su miktarında ciddi bir azalma var.

Su İşleri Müdürü Yaser al-Shanti yaptığı açılamada “[Gazze] Şeridi kalite ve miktar açısından akut bir su sıkıntısı çekiyor ve [Gazze’in] su durumu üzerine çıkan son BM raporları bunu doğruladı” diye konuştu.

Shanti Gazze’nin yeraltı suyu seviyesinin daha önce hiç görülmemiş şekilde azaldığını, deniz seviyesinin 15 metre altına düştüğünü, bu durumun Gazze’nin su krizini kızıştıracağını belirtti.

Shanti su kuyularındaki suların %85’inin Dünya Sağlık Örgütü’nün (WTO) standartları ile kıyaslandığında yüksek oranda Klorit ve Nitrat içerdiğini söyledi.

Shanti ayrıca su krizinin İsrail ile olan ilişkisine de değindi. İsrail’in Gazze ablukasının ve Gazze ve Batı Şeria akiferlerinden su çalmaktaki ısrarının su sıkıntısını arttırdığını söyledi. İsrail su krizini bitirebilmek için Filistinli yetkililerle görüşmeyi de reddederek krizi tırmandırıyor.

gazze 2

Geçen yıl BM’nin yayınladığı bir Gazze Şeridi raporuna göre 1,9 milyon insanın yaşadığı bölge 2020 yılına kadar yaşamaya elverişli olmayan bir hale gelecek.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’na göre Gazze Şeridi’nin %95’i WTO içme suyu kriterlerini karşılayamıyor. WTO’nun belirlediği minimum günlük su kullanım miktarı kişi başı 100 litre iken Gazze Şeridi’nde bu miktar 89,5 litre ile sınırın altında.

Kaynak: Middle East Observer