İrlanda Kârdan Önce İnsan Koalisyonu’ndan dayanışma mesajı

Logo_web_version-e1450289479373Dünya Su Günü dolayısıyla İrlanda’da su hakkı mücadelesi veren Kârdan Önce İnsan Koalisyonu (People Before Profit) Türkiye’deki Su Hakkı Kampanyası ile dayanışma mesajı gönderdi.

Kârdan Önce İnsan Koalisyonu, İrlanda’da, IMF/Troyka direktifiyle hanelere su sayacı takılarak suyun paralı hale getirilmesine karşı 2014’te, sendikalar, radikal sol, sosyalist siyasi partiler ve yerel halk örgütleri tarafından başlatılan bir kitlesel eylemler zinciri olarak kuruldu. Yaptıkları eylemlerle yüzbinlerce insanı sokağa döktü. Suyun temel bir insan hakkı olduğunu söyleyen kampanyanın verdiği mücadele sonucu evlerin yarısından fazlası su sayaçları takılsa da su ücretlerini boykot ederek ödememeyi sürdürüyor. Kampanya ayrıca ırkçı-faşist koalisyon PEGİDA’nın da sokağa çıkmasını birçok şehirde engelledi. En son Mart başında yapılan genel seçimlerde Kârdan Önce İnsan Koalisyonu ve Kesintilere Karşı Koalisyon kampanyaları birleşerek ortak adaylar çıkarmıştı. İki kampanyanın ortaklığı İrlanda Meclisi’ne 6 milletvekili göndermeleri ile sonuçlandı.

ireland
Şubat 2016’da Dublin’de gerçekleştirilen suyun ücretlendirilmesine karşı eylem.

Kârdan Önce İnsan Koalisyonu’nun gönderdiği dayanışma mesajı şöyle:

“İrlanda’da ekonomik krizin faturasını halka ödetmek için İMF anlaşmaları gereği suyu ücretlendirmek isteyen koalisyon hükümeti genel seçimlerden büyük bir oy kaybı ve meclisteki çoğunluğunu yitirerek çıktı. Seçimlerde su konusu en önemli konulardan birisiydi.

Kârdan Önce İnsan Koalisyonu olarak Su Hakkı kampanyasının alttan gelişerek büyümesi ve güçlenmesi için büyük bir mücadele verdik.

Su hakkına sahip çıkan İrlanda halkı kitlesel eylemler, yerel kampanyalar ve devamında gelen ücretleri boykot kampanyası ile hükümeti hem suyun ücretlendirme projesi, hem de siyasi olarak krize soktu. Bugün, ülke genelinde abonelerin yarısından fazlası su dayatılan su ücretlerini boykot ediyor.

“Su Hakkı İnsan Hakkıdır”, “Suyuma dokundurtmam” diye yola çıkan kampanya sadece suyun ücretlendirilmesi değil, neoliberal hükümet politikalarına karşı da kitlesel bir tepkiye dönüştü.

Dünyanın dört bir tarafında, uluslararası dev şirketler ve neoliberal hükümetler yaşamımız için vazgeçilmez olan suyumuza göz dikmiş durumda. Suyun kâr amaçlı ücretlendirilmesi, özelleştirilip şirketlere peşkeş çekilmesine karşı mücadelemizi büyüterek güçlendirmeliyiz. Bu taleplerin bir parçası olarak temiz, sağlıklı ve içilebilir su hakkımıza sahip çıkmalıyız.

Musluklardan İçme Suyu kampanyası yürüten sizleri dayanışma dolu duygularla selamlıyor ve mücadelenizde başarılar diliyoruz.

Kârdan Önce İnsan Koalisyonu”

İrlanda’daki aktivistlerin verdiği mücadeleye benzer bir şekilde bizler de Su Hakkı Kampanyası olarak Türkiye’de suyun ticarileştirilmesine karşı çıkıyoruz. Musluklardan temiz, içilebilir nitelikte ve temel ihtiyaçları karşılayacak kadar suyun ücretsiz verilmesi için imza kampanyası sürdürüyoruz. Siz de su hakkı kampanyasına imza verin!