Malezya’da baraj yapımına direnenler kazandı

baramwinMalezya’ın Sarawak eyaletine bağlı Baram bölgesinde yapılması planlanan Baram barajına karşı yerli halkın iki yıldır verdiği mücadele zaferle sonuçlandı.

Baram’da 26 köyü sular altında bırakarak bölgede 6000 ile 20.000 arası insanı yerinden edecek baraj projesi 2011 yılında ilan edilmişti. 2013 yılında ise yerli halkın arazilerine el konmaya ve baraj için çalışma yapılmaya başlanmıştı.

Yerli halka ait araziye el konarak yapılması planlanan Baram barajına karşı yıllardır bir yandan yasal mücadele sürdüren bölge halkı, 2013’ün Ekim ayında doğrudan harekete geçmişti. Köylüler baraj yapılması planlanan bölgede araştırma yapan şirket görevlilerine karşı yürüyüşe geçip 30 şirket çalışanını bölgeden kovmuştu. Şirket çalışanlarının geri gelmemesi için de yola barikat kurmuşlardı.

Baram Nehri üzerindeki bir diğer köy olan Long Lama köylüleri ise ilkinden kilometrelerce uzakta ikinci bir barikat kurarak baraj yapımına giden çimento araçlarının ve işçilerinin geçişini engellemeye başlamışlardı.

2 yıldır kararlı bir şekilde barikatları koruyan ve çalışmaya izin vermeyen köylüler sonunda kazandı. Dünya Su Günü’ne denk gelen zafer Sarawak hükümeti yetkilileri tarafından duyuruldu. Bölge topraklarının rezervlerinin yerli halka ait olduğu hukuki olarak kabul edildi.

baram_dam_protest

Mücadele edenler kazandı ancak devletlerin ve şirketleri suyu ticarileştirme planları sürüyor. Mücadele edenlerin hepsi Baram halkı kadar başarılı olamayabiliyor. Örneğin 2015 yılında Baram direnişinin ikinci yılı vesilesiyle ” Dünya Yerli Halkları Çevre ve Nehirler Zirvesi” gerçekleştirilmişti. Dünyanın yedi farklı ülkesinden baraj yapımlarına karşı direnen yerli aktivistler Baram’da buluşmuşlardı. Bu aktivistlerden biri Honduraslı aktivist Berta Cáceres, 3 Mart 2016’da evini basan saldırganlar tarafından öldürülmüştü. 15 Mart’ta ise yine Honduraslı bir çevre aktivisti Nelson García katledilmişti.

Kaynak: International Rivers