Hidrolik kırılma karşıtları Sanders kampanyasında buluştu

new yok Sanders anti-fracking campaignABD’de Başkanlık seçimleri yaklaşıyor. Demokrat aday Bernie Sanders Amerikan tarihindeki en sol kampanyayı yapmaya devam ediyor. Sanders bir anti-kapitalist olmasa da işçiler ve yoksullardan yana bir sosyal devleti savunduğunu açıkça söylüyor. Irkçılığa ve İslamofobiye karşı net bir tavır alıyor. İklim değişikliği ve çevre konularında da oldukça duyarlı bir kampanya sürdürüyor.

ABD’de 17 Eylül 2011 yılında başlayan occupy (işgal et) hareketi ülke siyasetinde radikal bir değişimin fitilini ateşlemişti. New York’un ve tüm dünyanın finans merkezi olan Wall Street caddesindeki Zucotti Park’ı işgal eden binlerce aktivist küresel adalet talep etmişlerdi ve ekonomik krizin işçilere ve işsizlere ödetilmesine itiraz etmişlerdi. Bu hareketin ilk büyük başarısı eyalet seçimlerinde New York belediye başkanını değiştirmek olmuştu. 2013 yılındaki seçimleri sosyal politikalara ağırlık veren ve polis şiddetine karşı tavrını ilan eden Demokrat aday Bill de Blasio kazanmıştı. Hareket birçok eyalette asgari ücretlerin arttırılmasını sağlamıştı.

Occupy aktivistleri son birkaç aydır Bernie Sanders’ın başkanlık kampanyasında biraraye geldi. Şirketlerden yüksek oranda bağış almayı reddeden Sanders’ın kampanyası küçük çaplı bireysel desteklere dayanıyor.

Aktivistler, hareketin doğduğu New York’ta ön seçimler yaklaşırken (19 Nisan) kampanyalarını hızlandırdı. Haftasonu eyalete bağlı Kingston’da “temiz enerji ve güvenli iklim” başlığıyla bir kampanya buluşması gerçekleştirdiler. 1000’den fazla aktivist hidrolik kırılma yönteminin iklim değişikliğine katkısı üzerine tartıştılar. Toplantı üzerine izlenimlerini Eco Watch’a yazan Sandra Steingraber hidrolik kırılma karşıtlarının toplantı sayesinde büyük bir aktivist gruba konuşma fırsatı bulduğunu yazdı.

Çevre Adaleti aktivisti Anthony Rogers-Wright hidrolik kırılma yönteminin ırkçılıkla da ilişkisini olduğunu California örneği üzerinden anlattı. California’da hidrolik kırılma kuyularının olduğu yerlerin %90’ı beyaz olmayan halklara ait yerleşim alanları.

İklim değişikliği üzerine yapılan konuşmaların gündemleri arasında kuşaklar arasında ve etnik gruplar arasında eşitsizlikleri arttırması ve hidrolik kırılmanın yol açtığı iklim, su ve toplum sağlığı tehditleri konuları da yer aldı. Toplantıda söz alanlar arasında 350.org editörü Bill McKibben da vardı.

Sanders Pazartesi günü ise Binghamton’da bir buluşmada konuştu ve açıkça “Sizleri Cuomo yönetimine karşı meydan okuduğunuz için ve New York’ta hidrolik kırılmanın yasaklanması talebiniz için alkışlıyorum. Eğer bunda ciddiysek hidrolik kırılmaya sadece New York ve Vermont’ta değil bütün ülkede son vermeliyiz.” Sanders ayrıca bu talebin kendisini Clinton’dan ayrıştıran en önemli taleplerden biri olduğunu söyledi.

OccupyWallSt99

Kaynak: Eco Watch, Huffington Post