‘Ahtapot’ Kazdağları’nı sardı…

Kazdaglarinda-madencilik-1Kaynak: Seçkin Sağlam, Çanakkaleolay, 30 Mayıs 2016

Ahtapota benzetilen madencilik faaliyetleri, Kazdağları’nı iyiden iyiye sardı. ‘Bin pınarlı İda’; altın, gümüş, bakır, çinko, demir gibi maden ocakları ile delik deşik ediliyor, bazılarında kullanılan patlatma yöntemi ile de paramparça ediliyor. Hem Kazdağları hem de Kazdağları’nın en büyük zenginliklerinden yer altı suları kirletiliyor. Uluslararası ‘Newmont’ altın tekelinin taşeronu olarak bilinen Orta Truva Madencilik Bayramiç Kuşçayır ile Çanakkale merkeze bağlı Serçiler köylerinde ‘demir’ madeni arayacak. Oreks Madencilik ise Yenice’de gümüş, bakır, çinko maden ocağının kapasitesini artıracak! Tüm bu faaliyetler, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararları üzerine gerçekleştirilecek.

 

 ‘ÇED gerkeli değildir” kararı 2014’te verilmiş!

Orta Truva Madencilik tarafından Çanakkale Merkez ve Bayramiç ilçeleri; Kuşçayır ve Serçiler köyleri mevkiinde “Demir Ocağı” projesinin gerçekleştirilmesini planlıyor. ÇED Başvuru Dosyası (ÇBD)’ye konu olan ruhsat sahasındaki 0,99 ha’lık alan ve 4.000 ton/yıl (kazı miktarı toplamı 10.000 ton/yıl) üretim için 11.11.2014 tarih ve 20144498 sayılı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı bulunuyor.
pot33988-11194--Ahtapot-Kazdaglari-ni-sardi-Kuşçayırı projesinde 12 endemik bitki var
Proje Başvuru dosyasında, “Yapılan arazi çalışmalarında toplanan bitkilerin teşhisi sonucu; 69 familyaya ait 238 cins, 315 tür, 38 alttür, 10 varyete tespit edilmiştir. Proje sahasından yapılan arazi çalışmasından toplanan bitkilerin teşhisi sonucu 12 endemik bitki türü tespit edilmiştir. Bu türlerin gözlendiği lokasyonlara ait koordinatlar ve korumalarına ilişkin koruma önlemleri ÇED raporu kapsamında ayrıntılandırılarak verilecektir” denildi.
Atikhisar Barajını bekleyen tehlike 
“Proje alanı civarında herhangi bir baraj bulunmamaktadır” denilen proje dosyasındaki satır aralarında, “Atikhisar Barajına kuş uçuşu yaklaşık 9 km mesafede bulunmaktadır. Atikhisar Barajı’nın %10,6 lık kapasitesi içme suyu amaçlı olduğu için koruma alanlarına sahiptir. Proje alanı bu koruma alanları içerisinden ‘Uzun Mesafeli Koruma Alanı Havza Sınırı’ içerisinde kalmaktadır” denildi.
Yenice’de Oreks Madencilik kapasite artıracak 
Yenice’nin Kalkım Beldesi’ne bağlı Karaaydın Köyü, Handeresi Mevkiinde, İR:74032 ve ER:3122210 Ruhsat Numaraları ile kayıtlı olan Ruhsat Alanı içerisinde işletilmekte olan Bakır-Kurşun-Çinko-Gümüş Maden Ocağında Oreks Madencilik Ltd. Şti. tarafından kapasite artırımının gerçekleştirilecek. Proje bedelinin 495 bin TL olduğu öğrenilen projenin mevcut üretimi yıllık 30 bin tondan 45 bin tona çıkarılacak.
Projenin tamamı ormanlık alan içinde 
Oreks Madencilik kapasite artırma başvuru dosyasında, “Proje alanı, Orman Kanunu çerçevesinde orman sayılan alanlar içerisinde kalmaktadır. Gerçekleştirilmesi planlanan Kapasite Artırımı çerçevesinde çalışılacak olan Orman Alanları için, alan üzerinde herhangi bir faaliyete başlanmadan önce Orman Bölge Müdürlüğüne gerekli müracaatlar yapılarak gerekli izinler alındıktan sonra faaliyete başlanacaktır. Proje kapsamında yapılacak arazi hazırlık çalışmaları sırasında 8 ton bitkisel toprak ve 450 ton hafriyat malzemesi oluşacaktır. Proje kapsamında, 5 adet kesme deliği, 12 adet tarama deliği, 10 adet tavan deliği ve 6 adet taban deliği kullanılarak patlatma işlemi yapılacaktır. Patlatma işlemi, yer altı işletmeciliğinde günde 1 vardiya çalışacak ve çalışacak her bir vardiya için üç patlatma yapılacak şekilde belirlenecektir” denildi.
Gıda, Tarım Hayvancılık; “Görüşümüz alınmadı”, DSİ; “Koruma alanı içinde” 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yazılan 15 Şubat tarihli yazıda; “Proje tanıtım dosyasının incelenmesi sonucunda, yapılması düşünülen faaliyet ile ilgili olarak kurum görüşümüzün alınmadığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla bu süreçte talebin; Kurumumuz görev alanına giren 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, 3573 Sayılı (4086 Sayılı Kanunla Değişik) Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun, 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu, 4342 Sayılı Mera Kanunu ve 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında gerek faaliyetin yapılacağı zemin açısından, gerekse çevrede yer alan tarımsal faaliyetler açısından değerlendirilmesi gerekmektedir” denildi. İlgili Devlet Su İşleri yazısında ise, “Galeri açılmak suretiyle kapalı işletme yapılması planlanan Balıkesir İ18 – a3 ve d2 no’ lu 1/25 000 ölçekli haritalar üzerinde işaretli 45 662, 861 m2 yüzölçümlü ocak alanı ile ilgili yapılan incelemede; Kurumumuza ait içme ve kullanma suyu temini amaçlı Yenice Gönen Barajı’nın uzun mesafeli koruma alanı içerisinde yağış alanında kaldığı tespit edilmiştir” denildi.