Susmadık su hakkımızı savunduk

dersimafisweb2Su Hakkı Kampanyası ve Dersim Ekoloji Meclisi birlikte 20-21 Mayıs 2016 tarihinde “Dersim Buluşması: Susmuyor Su Hakkımızı Savunuyoruz” başlığı altında bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Etkinliklerden ilki “Susmuyor Su Hakkımızı Savunuyoruz” adlı toplantıydı. Toplantı 20 Mayıs Cuma akşamı 18.00 ile 20.00 saatleri arasında Eğitim-Sen binasında gerçekleştirildi. Su Hakkı Kampanyası aktivistleri Ercan Ayboğa ve Akgün İlhan su hakkından, bu hak mücadelesinin kısa tarihçesinden, kentte musluklarımızdan akan suyu içememek ve içemediğimiz suya sürekli artan miktarda ücretler ödemekten dolayı yaşanan mağduriyetten bahseden bir sunumu birlikte yaptı. Yaklaşık 25 kişinin katıldığı toplantıya ilgi ve katkı oldukça yoğundu.

toplanti dersim

Program çerçevesindeki 21 Mayıs Cumartesi etkinlikleri ise şehrin en önemli buluşma noktalarından olan Seyit Rıza Meydanı’nda çocukların boyama atölyesi etkinliğiyle saat 17.00 civarında başladı. Boyama atölyesine onlarca çocuk katıldı ve her birine Su Hakkı Kampanyası ve Dersim Ekoloji Meclisi logolarını taşıyan birer su matarası armağan edildi.

Dersim boyama atölyesi etkinligi 21 Mayis 2016

Havanın kararmaya başlamasıyla kısa film gösterimi saat 19.00 civarında başlatıldı. Kısa filmlerin gösteriminin ardından meydanda mikrofonu eline alıp konuşan çocuklar suyun israf edilmemesi, PET şişeler yerine musluktan su içilmesi ve suların temiz tutulması için bir dizi çağrıda bulundu. Renkli ve coşkulu geçen kısa film gösteriminin ardından saat 19.30’da kısa bir forum düzenlendi. Forumda söz alan katılımcılardan biri pet şişelerde su kullanımına son verilmesi çağrısında bulundu. Forumun ardından Dersim’in de en önemli sorunlarının başında gelen baraj ve HES meselesiyle doğrudan ilgili olması dolayısıyla Akıntıya Karşı (2012) adlı belgesel film gösterildi. Saat 21.00 civarında etkinlikler sona erdi.