İsrail Filistin’in suyunu kesiyor

111209-gaza-waterİsrail sıcaklığın 35 dereceye vurduğu bir dönemde üstelik Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayında, Batı Şeria’da Filistinlilerin suya ulaşımını engelliyor. En temel insan hakkı olan su on yıllardır İsrail tarafından Filistinlilere karşı bir silah olarak kullanılıyor.

İsrail’in ulusal su hizmeti sağlayan şirketi Mekorot aynı zamanda işgal altındaki Filistin topraklarının da su sağlayıcısı. El Cezire’nin yaptığı habere göre Filistin’de 40 gündür suyun akmadığı yerler var. Filistinliler çok daha fazla para harcayarak su ihtiyaçlarını ambalajlanmış su şirketlerinden, kamyonlarla taşınan sudan ve açılan kuyulardan karşılamaya çalışıyor. Batı Şeria’da yaşanan su kesintileri nedeniyle musluklardan ancak günde 10 litre su Filistinli aileler tarafından elde edilebiliyor. Mekorot ise suyu kesmediklerini sadece yeniden yapılandırma kararları ışığında Filistinlilerin yaşadığı bölgede su hizmetlerinde “geniş azaltmaya” gittiklerini açıkladı!

Filistin’de uzun süredir su hakkı özelinde kampanya yürüten Thirsting for Justice (Adalete Susamak) adlı oluşum Filistinliler ile İsrail vatandaşları arasındaki su kullanım farkını öne çıkaran kampanyalar yapıyorlar. BM günlük insani su ihtiyacının 100 litre olduğunu açıklarken Filistinliler için bu oran 60 litre civarında yani ortalamanın altında. İsrail vatandaşları ise 350 litreye kadar su tüketebiliyor.

Thirsting for Justice oluşumu geçtiğimiz aylarda Filistinlilerin su hakkı için online bir imza kampanyası başlatmıştı. Su Hakkı Kampanyası olarak bu imza kampanyasını Türkçe’ye çevirerek sizlerle paylaşmıştık. Devam etmekte olan kampanyaya imza vermek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: Al Jaazera