Su kıtlığı Venezuela’daki krizi tetikliyor

GuriDam-1500x630Venezuela son 40 yılın en ağır kuraklığını yaşıyor. Venezuela Elektrik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre son 3 yılda ülkeye düşen yağış miktarı normalin %50 ile %65 altında. Bu durum hem tarım üretimini hem de sanayi ve şehirler için gereken elektrik üretimini olumsuz etkiliyor. Venezuela aslında dünyanın en zengin petrol kaynaklarına sahip olmasına rağmen petrolü ihraç ediyor (ülke ihracatının %95’ini petrol oluşturuyor) ve elektrik üretimini çoğunlukla barajlardan sağlıyor. Son bir yıldır petrol fiyatlarında yaşanan radikal düşüş ekonomiyi olumsuz etkilerken kuraklık da barajları boşaltıyor. Örneğin ülkenin elektrik ihtiyacının %60’ının karşılandığı Bolivar bölgesindeki dünyanın en büyük üçüncü hidroelektrik santrali olan Guri santrali, su seviyesindeki aşırı azalma nedeniyle zaman zaman kapatılıyor.

Venezuela aşırı kuraklıkla başedebilmek için geçtiğimiz aylarda olağanüstü tedbirler almıştı. Nisan ayında önce haftasonu tatili kamu sektöründe 3 güne çıkarılmıştı. Daha sonra bir aylığına haftalık çalışma günü 2 güne indirilmişti. Böylece elektrik tasarrufu sağlanmaya çalışılıyordu. Ancak bu tedbirler elektrik kesintilerini gidermeye yetmedi.

Elektrik hizmetlerinde baş gösteren sıkıntı nedeniyle birçok şirket üretimi durdurmak zorunda kalıyor. Yanısıra endüstriyel tarım üretimindeki düşüş de sanayinin hammadde kaynaklarını azaltıyor. Bu durumun son örneği Coca Cola’nın kola üretiminin temel hammaddelerinden biri olan şekerde yaşanan üretim düşüşünü gerekçe göstererek ülkedeki fabrikasını kapattığını açıklaması olmuştu. Ülkede hiper-enflasyonla birlikte gıda fiyatlarında da radikal bir artış yaşanıyor. IMF’nin açıkladığı rakamlara göre enflasyonda %500’e yakın bir artış yaşanırken işsizlik de %20’ye yaklaştı. Üretimdeki düşüş nedeniyle marketlerin önünde uzun sıralar oluşurken raflarda fazla bir yiyecek bulunmuyor.

Haziran ayı genelde Venezuela’da yağışların başladığı bir dönem olmasına rağmen geçtiğimiz iki hafta boyunca ülkeye düşen yağışlar normalde olması gerekenin oldukça altında kaldı. Mayıs sonunda kaldırılması gereken haftalık 2 gün çalışma günü uygulaması bu nedenle 2 hafta daha uzatıldı.

Venezuela’da yaşanan ekonomik ve politik krizin tek nedeni su kıtlığı olmamakla birlikte su sorunu elektrik, sanayi ve gıda üretimini etkilediği için ülkenin içerisinde bulunduğu zor koşullarda çarpan etkisi yaratıyor. 1999’da yoksulluğa karşı sosyal bir programı savunarak iktidara gelen Hugo Chavez ve Chavez öldükten sonra yönetimi ondan devralan Nicolas Maduro yönetimi tarihinin en zor döneminden geçiyor. Maduro yönetimi ağırlaşan krizi “yabancı güçlere” bağlayarak ülkedeki sosyal gerilimi tırmandırıcı nitelikte açıklamalar yapıyor. Maduro Mayıs ayındaki bir konuşmasında ülkede gerekirse olağanüstü hal ilan edebileceğini söylemişti ve büyük bir de askeri tatbikat gerçekleştirmişti.

Kaynak: Circle of Blue