Yaşam İçin Su yaz kampı sona erdi

ada_e-3-66519-21 Ağustos tarihlerinde Büyükada Kartal Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirdiğimiz “Yaşam İçin Su” yaz kampı sona erdi. Üç gün süren etkinliğimize 70’den fazla kişi katıldı. Kartal Belediyesi Büyükada Sosyal Tesisleri’nin muhteşem ortamında gerçekleştirdiğimiz etkinlik tüm katılımcılar açısından oldukça verimli geçti. Kampı sosyal tesislerde yapmamıza olanak tanıyan ve destekleyen Kartal Belediyesi’ne, üç gün boyunca bizlere ev sahipliği yapan sosyal tesiste çalışanların her birine tek tek tüm katılımcılar adına teşekkür ederiz.

Yaz kampında suyu merkeze alan birçok konuyu konuştuk, film gösterimleri, müzik dinletileri ve atölyeler gerçekleştirdik. Toplantıların video kayıtlarını yakın zamanda su hakkı websitesinde yayınlayacağız.

Kampın ilk toplantısında “İstanbul’un Su Yolları ve Çeşmeleri” konusu Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Güvenç ve mimar Dr. Korhan Gümüş tarafından anlatıldı. İstanbul’un ezelden beridir en önemli meselesi olan halka su temininin nasıl sağlandığı, günümüzde atıl birer süs nesnesine dönüşen sokak çeşmelerinin günümüze kadar nasıl evrildiği, kentsel dönüşüm ve mega projelerin su varlıklarına nasıl etkilediği ve su açısından İstanbul’u nasıl bir geleceğin beklediğine dair çeşitli konular ele alındı. Cuma gecesi ilk oturumun hemen ardından Sinan Altıparmak ve Deniz Güngören bizlere çok güzel bir müzik dinletisi sundu.

Murat-Güvenç-ve-Korhan-1

Cumartesi sabahı ilk konuşma saat 10.00’da “Mitoloji ve Felsefede Su” ve “Ekoloji Felsefesi”ydi. Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ferda Keskin suyun Yunan mitolojisi, dinler ve felsefe içindeki anlamlarına dair bir konuşma yaptı. Hemen ardından Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sinan Özbek (Adalar Kent Konseyi Başkanı) az gelişmişliğin ekolojik avantajlarını ekoloji felsefesindeki tartışmalar üzerinden ele aldı.

Ferda-ve-Sinan-1

 

Ferda-ve-Sinan-2

Öğleden sonra ise “Kapitalizmin Ekolojik Yıkımı ile Türkiye’de ve Dünyada Su Hakkı Mücadelesi” konulu toplantımızı gerçekleştirdik. Bu oturumda Su Hakkı Kampanyası aktivistleri Nuran Yüce, Akgün İlhan ve Özdeş Özbay konuştular. Su ve iklim krizinin neoliberal kapitalizmin yarattığı küresel ölçekli bir sorun olduğu, bu sorunun sadece bir çevre meselesi olarak değil, ırkçılık, ayrımcılık, militarizm ve sınıfsal yönleriyle de ele alınması gerektiği, dünyadan ve Türkiye’den su hakkı mücadelelerine dair örnekler ile birlikte anlatıldı.

su-hakkı-toplantısı-1

yemek

Akşam ise “Habap Çeşmeleri” (2012) adlı belgeselin açık hava gösterimi ve ardından belgeselin yapımcısı olan Hrant Dink Vakfı’ndan Zeynep Taşkın ile söyleşi vardı. Taşkın, Elazığ’ın Habap (Ekinözü) Köyü’nde 1915 sonrasında yurtlarından edilen Ermenilerin ardından kalan ve atıl vaziyette olan köy çeşmelerinin nasıl restore edildiği, bu fiziksel restorasyon sürecinin nasıl bir toplumsal iyileşmeye de yol açtığını anlattı.

film-1

 

 

film-2

21 Ağustos Pazar günü “İstanbul’un Su Sorunları” başlıklı toplantıda Su Hakkı Kampanyası’ndan Nuran Yüce, Kuzey Ormanları Savunması’ndan Mehmet Baki Deniz ve Doğal Yaşamı Koruma Vakfı’ndan (DAYKO) Nusret Türkkan konuşmacı oldular. Oturumda İstanbul’un sürekli büyüyen nüfusuyla birlikte Marmara Bölgesi’nin kuzeyindeki tüm su varlıklarını kendine akıttığı, 3. Köprü, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul ve çevrelerinde gelişecek kentleşmenin Ergene, Melen ve Sakarya gibi civardaki tüm tatlısu havzalarına verdiği zararlar ele alındı.

istanbul-1

istanbul-2

Pazar gününün son etkinliğinde ise önce yaz kampını değerlendirdik. Su Hakkı Kampanyası’ndan bundan sonra neler yapılabileceğimizi ve Kasım ayında gerçekleştireceğimiz Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı’nı nasıl örgütleyebileceğimizi konuştuk.

değerlendirme

Yaşam için su diyenlerin bir araya geldiği bu üç günlük kamp içinde birbirimizden ve yoğun işlerine rağmen bizleri kırmayıp konuşma yapmak için kampa gelen konuşmacılarımızdan çok şey öğrendik. Her birine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Hepimizin eline sağlık.

Kamp sona erdi ancak mücadele devam ediyor. Kamp sonrası ilk aktivistler buluşmamızı 29 Ağustos Pazartesi günü saat 18.30’da Çatı Cafe’de yapıyoruz. Toplantı, kampa gelen veya gelmeyen herkesin katılımına açıktır.

Facebook etkinlik sayfası için tıklayınız.

Adres: Taksim meydanından İstiklal Caddesi’ne girdiğinizde sağdaki Mis Sokak’tan aşağı iniyorsunuz. Mis sokağı dik kesen Süslü saksı sokağa (sol tarafa) dönün, no:8/6.

İletişim: 0533 447 9709 – [email protected]