İrlanda’da kitlesel su hakkı eylemi

17092016-water-protest-march-pictured-people-m-2-390x285İrlanda Su Hakkı Hareketi 2008 krizinden beri büyük bir kampanyaya liderlik ediyor. IMF ve Dünya Bankası politikaları sonucu İrlanda’nın borçlarına karşılık evlere su sayacı takılmasını ve elde edilen gelirin kredi borcu ödemek için kullanılmasını planlayan tasarıya karşı yüzbinleri mobilize eden hareket en son seçimlerde bir sol koalisyon oluşturarak 6 milletvekili çıkarmayı başarmıştı. 

17 Eylül Cumartesi günü Su Hakkı Hareketinin çağrısı ile yaklaşık 80 bin kişi bir kez daha Dublin’de sokaklara döküldü. Seçimlerin ardından su meselesi partiler arasında büyük bir uzlaşmazlık konusu olduğu için haftalarca hükümet kurulamamıştı. Kurulan yeni koalisyon ise su sayaçlarını takması ve suyu ücretlendirmesi gereken Irish Water şirketinin faaliyetlerini 9 aylığına askıya almaya karar vermişti. Bu arada bir danışma kurulu oluşturarak meselenin çözülmesine çalışan hükümete karşı Su Hakkı Hareketi sokağa inerek hiçbir şekilde suyun ücretlendirilmesine izin vermeyeceklerini ilan etti.

su hakkı irlanda eylemi 17 eylül

Yürüyüşten iki gün önce bir açıklama yayınlayan Avrupa Su Hareketi ise İrlanda Su Hakkı Hareketi’nin suyu demokratikleştiren Avrupa hareketinin liderliğini yaptığını açıkladı. Avrupa Su Hareketi açıklamasında İrlanda’daki hareketin “şimdiye kadar hiç bir AB ülkesinin gerçekleştiremediği ölçüde su yönetimini demokratikleştiren ve suyun bir insan hakkı olarak görülmesini sağlayan gerçek bir halk hareketi” olduğunu belirtti. Avrupa Su Hareketi İrlanda’da uygulanmakta olan suyun vergilendirilmesi sistemine benzer nitelikte “ilerici vergilendirme” sistemi ile suyun bir insan hakkı olarak hükümetler tarafından sağlanmasını savunuyor.

İrlanda Su Hakkı hareketi liderlerinden Brid Smith 12-13 Kasım tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek “Uluslararası Su Müccadeleleri Konferansı’nda” bizlerle olacak. Kârdan Önce İnsan platformunun adayı olarak seçimlere katılan Smith milletvekili seçilmişti.

dublin 17 eylül

Kaynak: Rigt2Water, RTE