Brezilya’da bir çevre aktivisti daha öldürüldü

araujoDünyanın en fazla çevre aktivisti cinayetinin işlendiği Brezilya’da geçen hafta bir aktivist daha öldürüldü. 

Amazon havzası içerisinde sınırı olan 9 ülke bugüne kadar havzaya 191 baraj yaparken toplam 246 barajın daha yapılması planlanıyor. Yağmur ormanları, su varlıkları ve yerli halkların bulunduğu Amazon havzası devletler eliyle şirketlere açılıyor ve şirketler önlerine çıkan engelleri büyük bir şiddet dalgası ile geçmeye çalışıyor.

Çevre aktivisti Luiz Alberto Araújo muhtemelen bu şiddetin son mağdurlarından. 54 yaşındaki aktivist 13 Ekim’de eşinin ve çocuklarının gözü önünde iki silahlı adam tarafından arabasından zorla aşağı indirilerek öldürüldü. Amazon bölgesindeki Para eyaletine bağlı Altamira belediyesinde çevre departmanının başkanlığını yapan Araújo aynı zamanda Amazon bölgesinde şirketlerin hukuksuz faaliyetlerini devlet kurumlarına ihbar ederek birçok soruşturma açılmasını ve şirketlerin ceza almasını sağlamıştı.

Araújo, son olarak bu yılın Şubat ayında Brezilya’nın dev ve sabıkalı barajı Belo Monte etrafında toprağa gizlice gömülmüş tonlarca balık bulmuştu. Barajın yapımından sorumlu olan Norte Energia şirketi 11 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.

olu-baliklar-belo-monte

Brezilya çevre aktivistleri için dünyanın en tehlikeli ülkesi durumunda. Global Witness kuruluşunun raporuna göre 2002-2013 yılları arasında sadece Brezilya’da resmi güvenlik güçleri, şirket güvenliği ve mafya tarafından 448 çevre aktivisti öldürüldü. Bu rakam aynı yıllarda tüm dünyada öldürülen çevre aktivistlerinin yarısı.

Kaynak: Mongabay