Kuzey Dakotalı su savunucularına polis saldırısı

kutsali-savun-kuzey-dakotaKuzey Dakota’da Eylül başından beri Dakota petrol boru hattı projesine karşı süren yerli halkların direnişi 28 Ekim günü polis saldırısına uğradı. 300 kadar silahlı polis, 8 ATV, 5 silahlı araç ve 2 helikopter eşliğinde kamp alanına girdi. Polis saldırısı sonucu birçok aktivist yaralandı, kamptakilere sağlık hizmeti veren iki ilk yardım uzmanı polisin şiddetli saldırısına uğradı, 100’ün üzerinde gözaltı var.

Aktivistler saldırısı sırasında boru hattını yapan şirkete ait bir özellik güvenlik elemanının da otomatik silahını kamptakilere yönelttiğini söylüyorlar. Bir aktivist kampın facebook grubunda yaptığı paylaşımda iki atının polis tarafından vurulduğunu ve atların üzerindeki iki çocuğunun da atlarla birlikte yaralandığını bildirdi.

Polis saldırısı sırasında aracın altına kendini bağlayan bir aktivist “Buraya kutsal suyu ve kutsal doğa anayı korumak için geldik. Çocuklarım bana temiz suyun tadı nasıldı diye sorduklarında bunu onlara anlatmak zorunda kalmak istemiyorum” diye konuştu.

Polis saldırısı sırasında aktivistler “Su Yaşamdır” pankartı açtılar ve barikatlara Filistin bayrakları astılar. Direniş ve polis saldırısının videosu için buraya tıklayabilirsiniz.

Kamp aktivistlerinden Ladonna Bravebull Allard polis saldırısı hakkında şunları söyledi: “Benim halkım suyu için mücadele ediyor ve onlar bize saldırıyor. Benim halkım atalarının mezarları için mücadele ediyor ve onlar bize saldırıyor. Benim halkım kutsal mekanlar için mücadele ediyor ve onlar bize saldırıyor. Benim halkım ayin düzenliyor, onlar bizi durduruyor, ayinden zorla sürükleyerek uzaklaştırıyor ve pisliğin içine atıyor. Biliyorum Amerika bu- bu benim halkımın tarihi. Amerika her zaman halkımın kanı üzerinde yükseldi.”

Aktivistler ilk olarak 3 Eylül’de polis köpeklerinin ve polisin saldırısına uğramıştı. İşgal et (occupy) hareketinden bu yana daha sık kullanılmaya başlayan bir eylem yöntemine başvurarak yerlilere ait topraklarda bir kamp kurarak direnişini sürdürüyorlardı. Geçen hafta sonu yapılan gösteri sırasında 141 aktivistin gözaltına alınmasının ardından Cannonball nehri yakınında, tam da boru hattı güzergahı üzerinde ikinci bir kamp alanı kurulmuştu.

Kuzey Dakota’daki direniş hakkında daha fazla bilgi edinmek için hazırladığımız dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Sacred Stone Camp