Dünyada su: 15 Şubat 2017

Kaliforniya’da aşırı yağışlar baraj tahliye kanalını yıktı: Son beş yıldır sürekli olarak tarihin en kurak dönemini yaşayan ABD’nin Güneybatı eyaleti Kaliforniya bu kez de aşırı yağışlara sahne oluyor. ABD’de küresel ısınma etkilerini en çok Kaliforniya gibi kıyı şeridinde gösteriyor. Kaliforniya’da son beş yıldır arka arkaya yaşanan kuraklık ABD’de önemli bir tartışma başlatmıştı hatta 2015 yılında zorunlu su kesintileri dahi yaşanmıştı. Bu yıl ise tarihin en sert ve kurak El Nino hava olayı nedeniyle Kaliforniya büyük bir kuraklık yaşamış ve barajlardaki su seviyesi tehlikeli noktaya gerilemişti. Geçtiğimiz Haziran ayında ABD Orman Hizmetleri 2010 yılından beri Sierra Nevada ormanlarında yer alan 66 milyon ağacın öldüğünü açıklamıştı. Bu da kuruyan ağaçların dev orman yangınları riski barındırdığı anlamına geliyordu. Şimdi ise küresel ısınmanın da etkisiyle radikal şekilde değişen yağış rejimleri sonucu Kaliforiya’ya son günlerde aşırı miktarda yağış düştü. ABD’nin en yüksek barajı Oroville’in seviyesindeki yükselme nedeniyle baraj gölündeki boşaltma kanalı açıldı ancak bu seferde kanalda çökme oldu. Çökme sebebiyle 16 bin nüfuslu bölgede acilen tahliyeler başladı. Barajdaki su seviyesinin, aşırı yağışların ardından tarihinde ilk kez bu kadar yükseldiği açıklandı.

Kaynak: ABC News

Somali’de başkanlık seçimi ve kuraklık: Somali iki yıldır yağış azlığı nedeniyle son 50 yıllın en büyük kuraklığını yaşıyor. 2010-2011 yıllarında yaşanan büyük kuraklık 25o bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Bu kez çok daha büyük bir etkiden korkuluyor. BM geçen hafta yaptığı açıklamada Somali’de 3 milyon kişinin açlık tehdidi ile yüz yüze olduğu söyledi. Aşırı kuraklığın yanı sıra Nisan ayında ülkeyi vuran aşırı yağışlar sel felaketlerine neden olmuş ve tarlaları yok ederek hayvanların ölümüne neden olmuştu. Kuraklık nedeniyle şimdiye kadar ülkenin besi hayvanlarının dörtte üçü yok oldu. Somali kuraklığın neden oldu ekonomik sıkıntılarla birlikte yıllardır bir iç savaş sürecinde yaşıyor. Bu nedenle ülkede sadece kabilelerinin ileri gelenlerinin katılabildiği bir seçim sistemi mevcut ve bu yıl güvenlik sıkıntısı yaşanan ülkede birkaç defa ertelenen Başkanlık seçimleri 8 Şubat’ta gerçekleştirildi. Ancak seçim sonucunun kuraklığa ve iç savaşa son vermesi mümkün görünmüyor.

Kaynak: All Africa

Kenya’da Ulusal Afet ilan edildi: Kenya’da hükümet, 23 eyalette 3 yıldır süren ve 3,7 milyondan fazla insanı etkileyen kuraklıktan dolayı ulusal afet ilan etti. Yerel ve uluslararası müttefiklerini kuraklıktan etkilenen kişilere yardım çabalarında hükümete destek vermeye çağıran Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, “Müttefiklerimizin  desteği hükümetin kuraklığın etkilerini hafifletme çabalarını tamamlayacaktır.”  Yorumunu yaptı.

Kaynak: Vatan

Filipinlerde onlarca maden kapatıldı: Filipinlerin Çevre Bakanı Regina Lopez su varlıklarını kirleten onlarca madenin ruhsatını 2 Şubat’tan itibaren iptal etti. Kararını “havzaları yok ediyorsunuz, yaşamı öldürüyorsunuz” diyerek açıklayan Lopez’e sanayi temsilcileri tepki gösterdi. Lopez şimdiye kadar 23 madeni çevreye ve suya verdiği zararnedeniyle kapatırken 5 tanesini de uyardı.

Kaynak: Reuters