Quebec’te enerji şirketine karşı biralı kampanya

1 Mart’ta Kanada’nın Quebec eyaletinde ilginç bir kampanya başladı. Coule pas chez nous! Derneği Trans Canada enerji şirketinin yapmakta olduğu Energy East boru hattı projesine karşı kaynak oluşturmak amacıyla Quebec’in 20 kadar yerel bira üreticisi ile anlaşarak özel bir bira markası üretti. Coule pas chez nous! ismi taşıyan biranın üzerinde “Nehirlerimiz için bira” yazıyor.

Coule pas chez nous! aslında 14 ayrı boru hattı karşıtı platformun yan yana gelmesi ile 2014 yılında kurulmuş olan bir koalisyon. TransCanada şirketinin, Kanada’nın Alberta eyaletindeki katran kumulundan elde ettiği petrolü 4.500 kilometrelik boru hattı ile Quebec limanlarına bağlama projesine karşı kurulmuş olan bir koalisyon bu. Şirket bu petrolü limanlardan tankerler aracılığı ile Avrupa’ya ihraç etmeyi amaçlıyor. TransCanada aynı zamanda Kanada ile ABD arasında yapılmakta olan Keystone XL boru hattı projesinin de sahibi. Hatırlanacağı üzere bu projeye karşı direniş nedeniyle proje Obama yönetimi tarafından durdurulmuştu ancak Trump yönetiminin ilk işi projeyi tekrar başlatmak olmuştu.

Energy East boru hattı projesi. Kırmızı hatlar var olan boru hatlarını, turuncu hatlar yapılmak istenen hatları gösteriyor.

Coule pas chez nous!’un 1 Mart’ta başlattığı ve bir ay boyunca devam edecek bira kampanyası hem kamuoyunun ilgisini çekmeyi hem de boru hattının yıkıma uğratabileceği yerel ekonomiye ilgi çekmeyi amaçlıyor. Quebec’te boru hattını geçeceği bölgeler aynı zamanda tatlı su varlıklarının da yoğun olduğu bölgeler. Proje karşıtları olası bir sızıntı sonrası büyük bir ekolojik felaketin yaşanabileceğini söylüyorlar. Ayıca başta tarım ve yerel bira üretimi gibi temiz suya bağımlı olan üreticilerin de büyük zarar göreceğini belirtiyorlar.

Kampanya dahilinde Coule pas chez nous! birası dağıtmaya başlayan bir yerel üretici boru hattı ile ilgili olarak “Birçok bira üreticisi suyunu nehirlerden elde ediyor ve Energy East sadece Quebec’te 860 nehirden geçecek.” Diyor. Aktivistler bu kampanya ile hem yerel üreticileri harekete geçirmek hem de kampanyaya satışlar sayesinde maddi gelir sağlamak istiyorlar.

Kaynak: Ricochet Media