El Salvador metal madenciliğini yasaklayan ilk ülke oldu

Kaynak: Sputnik, 30 Mart 2017
Orta Amerika ülkesi El Salvador doğal zenginlikleri ve çevreyi koruma amacıyla ülkede yapılan tüm metal madenciliği faaliyetlerini yasakladı. Dünyada ilk kez bir ülke metal madenciliğini tamamen durdurdu.Yaklaşık 7 milyon nüfuslu El Salvador ülkenin doğal kaynaklarını ve çevreyi korumak amacıyla önemli bir karar aldı. Ülkede altın da dahil tüm metal madenciliği yasaklandı.

70 milletvekilinin desteklediği kanun El Salvador’daki madenlerde ve açık ocaklarda metallerin araştırılmasını, çıkarılmasını ve işlenmesini men ediyor. Bu işlemlerde çoğunlukla sürece siyanür ve cıvanın dahil edilmesi nedeniyle çevre büyük zarar görüyor.

‘DÜNYA İÇİN TARİHİ BİR GÜN’

Kongre’de kanunun geçmesinin ardından açıklama yapan Çevre Bakanı Lina Pohl “Bu El Salvador için tarihi bir gün. Tüm Dünya için tarihi bir gün” ifadelerini kullandı. Pohl “Bu ülkedeki çevrenin bozulmasını tersine çevirme adına büyük, cesur ve alışılmadık bir adım” dedi. Birleşmiş Milletler verilerine göre El Salvador bölgede Haiti’nin ardından çevre kirliliğinin en yüksek oranda yaşandığı ülke konumunda bulunuyor. Bölge ülkeleri arasında içme suyuna ulaşım oranında ise en alt sırada yer alıyor.

‘MADENCİLİK ENDÜSTRİSİNİN İLK KURBANI SUDUR’
New York Times’a konuşan San Salvador’daki Central American Üniversitesi’nden maden ve su uzmanı Andrés McKinley “Madencilik endüstrisinin ilk ve başlıca kurbanı sudur. Ülke için hayat memat meselesi olan bir konudan bahsediyoruz” yorumunu yaptı. El Salvador hükümeti kanunu, ülkede faaliyet gösteren uluslararası altın ve gümüş madeni şirketlerinin çıkarlarının zedelenmesine rağmen geçirmeyi başardı.

Ekimde El Salvador, Avustralya-Kanada menşeli ‘OceanaGold Corp.’ adlı maden şirketine karşı davayı kazanmıştı.

Şirket 2009’da maden çıkarma izninin hükümet tarafından geri çekilmesi üzerine 250 milyon dolarlık tazminat talep etmiş ancak mahkeme, şirketin isteğini reddetmiş, ayrıca mahkeme masrafları için 8 milyon dolar ödemesine hükmetmişti.

Altın, gümüş ve bakır açısından zengin yer altı kaynaklarına sahip El Salvador’da 2008’den bu yana yeni maden ocaklarının açılmasına izin verilmiyor.