Dakota boru hattı petrol sızdırdı

Kuzey Dakota yerlilerinin Dakota Erişim Boru Hattı’na (DAPL) karşı geçtiğimiz yıl damgasını vuran direnişinin ne kadar haklı olduğunu ortaya koyan haberler geliyor ABD’den. Başını Sioux halkının çektiği direnişçiler kutsal kabul ettikleri sularını boru hattı projesine karşı savunurken, petrol boru hattının suları için büyük tehlike olduğunu söylüyorlardı. Tüm ülkeden destek bulan direniş 2016 sonlarında polisin bütün şiddetine rağmen boru hattı projesini geçici bir süre de olsa durdurmayı başarmıştı. Ancak projeyi gerçekleştiren Energy Transfers şirketinde hisseleri olan Trump Başkanlık koltuğuna oturur oturmaz DAPL’ın yapımına izin veren bir kararname imzalamıştı.

Boru hattı artık tamamlanmak üzere. Hattın tamamlanan bölümlerinde başlayan petrol transferi ise daha şimdiden petrol sızıntılarına neden oldu. Mart ayı başında Kuzey Dakota’da önce Watford City’de 84 galon, sonra da Mercer bölgesinde 20 galon petrol sızıntısı tespit edildi. Nisan ayı başında ise boru hattının geçtiği Güney Dakota’da yine 84 galon petrol sızıntısı yaşanmıştı.

Boru hattından petrol verilmeye başlanır başlanmaz yaşanan yaşanan üç sızıntı olayı da direnişçilerin ne kadar haklı olduklarını ortaya koyuyor.

Kaynak: KX News