Selin zararı 10 milyon TL’yi aştı

Kaynak: Gazetevatan, 2 Mayıs 2017
Hakkari, Bitlis ve Muş’ta meydana gelen selin oluşturduğu maddi hasar 10 milyon TL’yi geçerken, yaraların sarılması için çalışmalar devam ediyor. Bölgede geçen hafta etkili olan yağış ve eriyen kar suları nedeniyle meydana gelen selden dolayı köprüler yıkıldı, yollarda hasar oluştu. Hakkari İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği teknik ekiplerinin sel bölgelerinde yapmış olduğu hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Hakkari-Çukura karayolu üzerinde bulunan 2 asma köprü, 1 sulama kanalı ve 3 köyün içme suyu şebekesi ile Şemdinli ilçesindeki 3 ayrı köyde 1 sulama suyu kanalı, 1 köyün kanalizasyon şebekesi ve 3 köprü hasar gördü. Hakkari il merkezi ve Şemdinli ilçesinde meydana gelen selden dolayı toplam 800 bin TL hasarın meydana geldiği belirtildi. Yetkililer, ileriki günlerde hasarın olduğu bölgelerin programa alınarak çalışmalara başlanacağını kaydetti.

Muş’ta hasar tespit çalışmaları sürüyor
Muş’ta 14 Nisan 2017 günü meydana gelen ve çok sayıda vatandaşın olumsuz etkilendiği selle ilgili hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Selin ardından ihbarları değerlendiren İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekipleri, 6 köy ve 3 mahallede hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Merkeze bağlı Alagün köyünde 15 ev ve 3 ahır, Ilıca köyünde 5 ev, Hasköy ilçesine bağlı Umurca köyünde 11 ev, Bulanık ilçesine bağlı Göztepe köyünde 4 ev, merkez Muratpaşa Mahallesi’nde 3 ev su altında kalırken, Bulanık ilçesine bağlı Akçaarmut köyünde de bir ev yıkıldı. Hasar tespit çalışmalarının halen devam ettiği köy ve beldelerde çok sayıda tarım arazisinin de sular altında kaldığı öğrenildi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ekipleri de, sel ve heyelandan dolayı tahrip olan yol ve menfezlerde onarım çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Mehmetşah Şentürk, zararlarının 1,5 milyon TL’yi geçtiğini söyledi.

En büyük hasar Bitlis’te
Bitlis’te, geçtiğimiz günlerde karın erimesi ve yağmurdan dolayı meydana gelen sel nedeniyle 9 milyon TL’lik zarar oluştu. Bitlis’teki selde onlarca yol, köprü, kanalizasyon ve menfez gibi yapılar zarar görerek kullanılmaz hale geldi. İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Halil Avkan, talep edilen ödeneğin çıkması halinde zarar gören yapıların onarılmasına vakit kaybetmeden başlayacaklarını söyledi. Avkan, “13-14 Nisan tarihlerinde kar erimesi ve yağmurun yağmasından dolayı meydana gelen sel baskınları sayesinde ciddi manada bir hasar oluşmuştur. Bugün itibari ile ekiplerimiz sahadaki hasar tespit çalışmalarını tamamladılar. Yol, kanalizasyon, içme suyu, su kanalı, su deposu, köprü ve menfez olmak üzere toplamda 9 milyon TL civarında hasarın olduğu tespit edilmiştir. Afetten dolayı meydana gelen hasar tespit raporları Valimiz Ahmet Çınar ve Milletvekilimiz Vedat Demiröz tarafından ilgili kurumlar olan Afet Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına iletilmiştir. Bu kurumlardan olumlu bir şekilde cevap alınmıştır. Bundan dolayı da en kısa sürede meydana gelen hasarlar kurumumuzca giderilecektir” şeklinde konuştu.