Antartika’da Lüksemburg’un iki katı büyüklüğünde buzul koptu

Antartika’da Larsen C buz sahanlığından 5.800 km karelik bir buz parçasının koptuğu görüldü. Bu buz kütlesi bugüne kadar kopan en büyük buzul parçalarından biri. Büyüklüğü Lüksemburg’un iki katını buluyor.

Bilim insanlarının uydu görüntülerine dayandırarak duyurduğu olay Antartika’nın en büyük dördüncü buz sahanlığı olan Larsen C’nin %10 küçülmesine neden oldu. Kopan parça 2000 yılında Ross buz sahanlığından kopan tarihin en büyük parçası olarak kabul edilen B-15’in yarısı büyüklüğünde ve tarihte kopan en büyük 10 buz parçası arasında gösteriliyor. Ancak yüzlerce metre kalınlıkta olabilen buz sahanlıklarının erimesi deniz seviyesinde artışa neden olmuyor. Bilim insanları bunu içeceklerin içine atılan buz parçalarına benzetiyorlar. Erise de taşmıyor.

Küresel ısınmanın daha önce Larsen A ve B sahanlıklarının parçalanmasında önemli bir rolü olduğu düşünülse de Larsen C’den kopan parçanın daha çok doğal bir süreç olduğu üzerinde duruluyor. Ancak yine de buzullardaki büyük kopmalarda yaşanan artışın arkasında küresel ısınma olduğu noktasında genel bir görüş birliği var.

Kaynak: The Guardian