Bursa’da sahili kirleten tavuk çiftliğine ceza!

Kaynak: Bursadabugun, 11 Temmuz 2017
Bursa’nın Mudanya ilçesinin Yalıçiftlik Mahallesi’ndeki tavuk çiftliği, tavuk dışkılarını Ketendere’ye boşaltarak çevre felaketine yok açmıştı. Konuyla ilgili olarak yapılan inceleme sonrası Bursa Valiliği’nden açıklama geldi. Tavuk firmasına 60 bin lira idari para cezası verildi. Bursa’nın Mudanya ilçesinde faaliyet gösteren Has Tavuk adlı firma denize döktüğü tavuk dışkısı nedeniyle bölgede büyük bir çevre felaketine neden olmuştu.

Simsiyah olan derenin denize döküldüğü alanda sinekler ve pis koku bölgeyi adeta yaşanamaz hale getirdi. Deniz kıyısında bulunan Ketendere sahilinde tatil için bulunan vatandaşlar ise derenin kokusundan nefes alamaz duruma geldiği söylemiş ve kilometrelerce öteden duyulan koku yüzünden kimse denize giremediğini belirten Yalıçiftlik sakinleri ile tatilciler pislikler yüzünden nefes almakta zorluk çektiklerini söylemişti.Has Tavuk çiftliğinin tavuk dışkılarını Ketendere’ye boşalttığı haberinin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü harekete geçti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanları, yaptıkları denetimlerde firmanın oluşan atıklarını arıtmadan denize attığını tespit etti. İl müdürlüğü yetkilileri, Has Tavuk firmasının 872 sayılı çevre kanunu 8. ve 11. maddeleri ile su kirliliğinin kontrolü yönetmeliğinin 37. maddesini ihlal etmesi sebebiyle cevre kanununun 20/F maddesi kapsamında idari para cezası uyguladı. Ayrıca yetkililer, firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Firmaya 60 bin lira para cezası uygulandığı ifade edilen açıklamada, uygunsuzluğun giderilmesi için 30 günlük süre verildiği, aksi takdirde işletmenin kapatılması yönünde işlem uygulanacağı kaydedildi.

Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bir süredir ilimiz gündeminde ve yerel basınımızda yer alan ” Has Tavuk Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi Tic.A.Ş.” hakkında ki çevre katliamı yaptığına dair haberlerle ilgili olarak;

İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yapılan denetimde, bahse konu firmanın oluşan atıklarını alıcı ortama arıtılmadan deşarj edildiği tespit edildiğinden 2872 sayılı Çevre Kanununun 8. Ve 11. Maddeleri ile Su Kirliliğinin kontrolü Yönetmeliğinin 37. Maddelerinin ihlal edilmesi nedeniyle, işletmeye Çevre kanununun 20/f maddesi kapsamında idari para cezası uygulanmış olup Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Firmaya uygunsuzluğun giderilmesi için 30 günlük süre verilmiş olup, olumsuzluğun giderilmediği takdirde işletmenin kapatılması yönünde işlem uygulanacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”