Germencik suyunda jeotermal gölgesi

Kaynak: Özer Akdemir, Evrensel, 5 Temmuz 2017
Aydın Germencik ilçesinde bir ayı aşkın bir zamandır yaşanan içme ve kullanma suyu sıkıntılarının jeotermal enerji santrali (JES) kuyu ve sondajlarından kaynaklandığı ileri sürüldü. Aydın Çevre Mücadelesi Platformu (AYÇEM) Germencik çevresindeki yüzlerce JES çalışmaları yüzünden yer altı sularında ağır metal kirliliği belirlendiğini ve su kesintilerinin ardında bu kirliliğin olabileceğini açıkladı.

ANA SU DEPOSUNUN DİBİNE JES KUYUSU

Ayçem Sözcüsü Dr. Metin Aydın ilçede bir aydır yoğun şekilde içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşandığını belirterek sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği günlerde halkın su sıkıntısını çok daha fazla hissettiğini dile getirdi. Aydın, hiçbir yetkilinin bu durumla ilgili bir açıklama yapmadığını da vurguladı. Germencik içme suyunu sağlayan ana su deposunun 50 metre yanına 2 yıl kadar önce jeotermal kuyusu açıldığını hatırlatan Aydın, “Şu anda Türkiye ve Aydın’da nüfus başına en fazla jeotermal santral ve kuyu Germencik ilçesinde yer alıyor. Germencik ilçesi etrafında yüzlerce jeotermal kuyu var. Bu jeotermaller çalışırken yer altından 1-500 lt/sn arası miktarlarda akışkan çekiyor. Bu akışkanların bir kısmı reenjekte edilmekte, bir kısmı ise dere, çaylara bırakılıyor. Bu jeotermaller çalışırken çok fazla yer altı suyu çektikleri gibi ayrıca yer altı sularında kimyasal, radyoaktif kirlilik de yapıyor” dedi.

AĞIR METAL KİRLİLİĞİ

Bölgede fazla miktarda jeotermal kuyu çalıştığı için yer altı sularının azaldığını, köylünün bu nedenle tarımsal amaçlı kullanım için artezyen kuyularını daha derine kazdığını ifade eden Aydın, “2010 yılında DSİ bu bölgedeki artezyen kuyularında yaptığı ölçümlerde sularda kimyasal, ağır metal kirliliği saptamıştı.Germencik ilçesinde bir aydır yaşanan içme ve kullanma suyu sıkıntısının ne zaman sona ereceği, suların ne zaman ve ne kadar verileceği muamma. Hiçbir yetkili buna açıklama getirmiyor. Şimdi halk arasında Germencik şehir sularının jeotermal akışkanından arsenik bulaştığı için verilemediği söyleniyor” dedi. Germencik halkının yoğun sıkıntı ve endişe içinde olduğunu kaydeden Aydın, konuya yetkililer tarafından acil açıklama ve çözüm getirilmesi gerektiğini belirtti.

“JES’LERE TEMİZ ENERJİ DİYENLER NERDESİNİZ”?

Jeotermal temiz enerjidir diyenlere de seslenen Dr. Metin Aydın, “Germencik Çevre ve Doğa Derneği olarak tekrar açıklıyoruz. Aydın’daki jeotermal işletmeciliği, jeotermal enerji temiz değildir. Jeotermaller yaptıkları su, hava, toprak, gıda kirliliği ile kirli olup bizlerin yaşantısını, geleceğini kirletmekte bizleri yok olma sürecine sokuyor.
Bizler amacı sadece çok para kazanmak olan, bu uğurda hiçbir şeyden çekinmeyen, yürürlükte olan yasaları görmezlikten gelen, kirli ilişkilerin ve doğru olmayan söylemlerin kurbanı olmak istemiyoruz. Bizler halk olarak Aydın’da kanser ve ölüm rekorları kırmak istemiyor, temiz su içmek, temiz gıda tüketmek, çocuklarımızı sağlıklı ortamlarda yetiştirip yarınlara taşımak istiyoruz” dedi.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Aydın’ın yetkililere sorduğu sorulardan bazıları şunlar;

* Germencik içme ve kullanma sularına Arsenik bulaştığı söylentileri doğru mudur?

* Bölgede çok fazla olan jeotermal kuyular yer altı su miktarını azaltarak Germencik ilçesine verilen su debisini azaltmış, su kesintileri o yüzden mi yaşanıyor?

* Bir belediye bir kentin ana su içme deposunun yanına jeotermal kuyu ve santral kurulumuna nasıl izin verir?

* Bir belediye bu ve benzeri uygulamalarda kendisini göreve getiren halkı nasıl yok sayar?

* Çevre müdürlüğü, sağlık müdürlüğü bu uygulamaları hiç görmez mi? Büyükşehir belediyesi görmez mi?”