Siu yerlileri Dakota’da zafer kazandı

Kaynak: Sadecehaber, 18 Temmuz 2017
Daimi Kaya Sioux Kabilesi, kabile içme suyunu ve atalarının topraklarını Dakota Access hattından korumak için yaptığı mücadeleyle önemli bir zafer kazandı.

26 Haziran 2016’da, Daimi Kaya Sioux Kabilesi, Amerikan Ordu Mühendisleri Mührünün, Cannonball yakınlarındaki Hunkpapa Nation bölgesinden 1,172 mil uzunluğunda bir boru hattı için onay vermiş olduğunu keşfetti. Texas merkezli bir enerji şirketi olan Energy Transfer Partners, Dakota Erişim Petrol Boru Hattı’nı Lake Oahe ve Missouri Nehri’nden geçirmeyi planlıyordu. Bu boru hattı Kabilenin ataları ile Birleşik Devletler arasında yapılan antlaşmalarla korunduğu varsayılan topraklardaki birçok kutsal yerleşimi ve mezarlık alanınını taciz ediyordu. Daimi Kaya Sioux liderleri, boru hattının kabilenin ana içme ve sulama suyu kaynağı olan Missouri Nehri’ni tehdit edeceğini ve sonsuza dek mezar alanlarını ve kutsal alanları yok edeceğini söylediler.

Kabile’nin Tarihini Koruma Görevlisi ve sözcü John Eagle boru hattına ilişkin itirazlarını şöyle dillendirmekteydi.

“Cannonball Nehri ve Kalp Nehri arasındaki arazi kutsaldır. Burası düşman kabileler için sahip oldukları saygı yüzünden birbirlerini görerek barış içinde kamp kurdukları tarihi bir ticaret yeri. Bölgede, atalarımızın önümüzdeki yıl iyi bir yön, güç ve koruma için dua etmeye gittiği kutsal taşlar vardır. Bu taşlar hâlâ orada ve insanlar bugün hala oraya gidiyor.”

Daimi Kaya Sioux Kabilesi ve Cheyenne Nehri Sioux Kabilesi, 27 Temmuz 2016’da çevre endişeleri ve mülk hakları ihtilafları üzerine Dakota Access, LLC ve ABD Ordu Komutanlığı’na, kendilerine danışmadan plan yaptıkları için derhal Columbia Federal Mahkemesinde dava açtılar.

8 Ağustos’da Dakota Access, LLC. Standing Rock Sioux Kabilesi’ne inşaatın başlayacağını söyleyerek 48 saatlik bir süre verdi. Bunun üzerine kabile gençleri, sivil hak savunucuları, başka yerli kabileler ve çevreciler inşaatı durdurmak için kamp yaptılar ve gösteriler düzenlediler. Birkaç kişi bu eylem sırasında tutuklandı. Tutuklananlardan birisi Daimi Kaya Siu Kabilesi Reisi Dave Archambault’du.

Archambault yaşanan duruma dair açıklamalar yaptı: “Bu siyah yılanın Antlaşma sınırlarımız içinde olmasını istemiyoruz. Suyumuzu tehdit eden bu boru hattını durdurmamız gerekiyor. Burada defalarca istemediğimizi söyledik. Ordu Mühendisleri Birliği’nin başkalarına tanınan aynı haklara ve korumalara, topraklarımız için elde edilen haklara saygı duymasını istiyoruz. Boru hattının durdurulmasını ve Antlaşma sınırlarımızdan uzak tutulmasını istiyoruz. Bir sese sahibiz ve burada toplu olarak saygılı ve barışçıl bir biçimde kullanıyoruz. Standing Rock Sioux Kabilesi savunuculuk yoluyla ve inşaat başlamadan önce bize yardımcı olabilecek güçlere doğrudan konuşarak yasal olarak her şeyi yapıyor. . Bu tekrar tekrar oldu ve tamamen görmezden gelmeye devam etmeyeceğiz ve Ordu Mühendisleri Birliğinin haklarımızı ihlal etmesine izin vermeyeceğiz.. Su kaynağımızı korumak için halkımızın ve çocuklarımıza karşı temel olarak sorumlu olduğumuz ciddi bir yükümlülüğümüz var. Halkımız bu boru hattından faydalanamayacak, bununla birlikte nihai bedelini suyumuzla ödeyeceğiz. Federal hükümete, Ordu Birliklerine suyumuza ve insanlarımıza yönelik saldırılarına son vermelerini rica ediyoruz.”

Şimdilik Zafer Kazandılar

Bütün bu mücadelelerden sonra Siular şimdilik mahkemeyi kazanarak zafer elde ettiler. Projeye ilişkin geçici inşaat Durdurma yönelik olarak 91 sayfalık kararı, Yargıç James Boasberg yazdı, ara karar metninde: “(Birliğin) bir petrol sızıntısının avlanma hakları, çevresel adalet ya da balıkçılık hakları üzerindeki etkilerini boru hattının etkilerinin son derece tartışmalı olma olasılığını, yeterince düşünmediğini” vurguladı.

Daimi Kaya Sioux Yönetim Kurulu Başkanı Dave Archambault II, karara ilişkin şunları söyledi: “Bu Kabile için büyük bir zafer ve hukuku savunmak ve doğru olanı yapmak için mahkemeleri takdir ediyoruz. Önceki yönetim bu boru hattının etkilerini özenle ele aldı ve Başkan Trump acele ederek bu dikkatli çevre konularını siyasi ve kişisel çıkarlar lehine reddetti. Kanunlarımızı ve düzenlemelerimizi aşırı siyasi nüfuzdan korumak için mahkemeleri alkışlıyoruz ve Mahkeme’den boru hattı operasyonlarını derhal durdurmasını isteyeceğiz “

Kabilenin ilham verici ve cesur mücadelesi, uluslararası ilgi topladı ve yüzlerce kabilenin Siuların etrafında toplanmasını sağladı.

Kabile, kâr amacı gütmeyen çevre hukuku şirketi Earthjustice (yeryüzüadaleti) tarafından temsil edildi ve ABD Ordu Mühendisleri Birliğine çeşitli çevre kanunlarına aykırı olarak boru hattı inşaatı için izin belgesi düzenlemekten dolayı bir dava açtı.

Earthjustice (Yeryüzüadaleti) avukatı Jan Hasselman’da ” Haklı bir küresel ihtiyacı teşvik eden bu karar önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Şimdiye kadar Daimi Kaya Sioux Kabilesi’nin hakları Dakota Erişim Hattı ve Trump yönetimi tarafından göz ardı edildi. Federal mahkemeler, politik sistemlerimizin Yerli toplulukların haklarını korumakta başarısız olduğu yerlere adım attı.” Diyerek karardan memnuniyetlerini dile getirdi.

Mahkeme, “boru hattı bazı açılardan kanuna uymak zorundaydı” diyerek bazı konularda yönetenlere karşı kabile lehine karar verdi.

Bakken Petrol Boru Hattı olarak da bilinen 3.8 milyar dolarlık boru hattı projesi, topluluklar, çiftlikler, kabile arazileri, hassas doğal alanlar ve vahşi yaşam ortamı üzerinden geçerek Kuzey Dakota, Güney Dakota, Iowa ve Illinois’de 1.168 mil uzanıyor. Boru hattı Kuzey Dakota’daki Bakken petrol sahalarından Meksika’ya giden terminallere ve rafinerilere petrol taşıyacak başka bir boru hattıyla bağlantılı olarak günde 570.000 varile kadar ham petrol çıkaracak.

Global Research-Çev: Nilgün Gökçen