Küresel ısınma 1,5 derecede durdurulsa bile El Nino hava olayları sıklaşmaya devam edecek

2016’da El Nino sonucu Etiyop’yada büyük kuraklık

Geçtiğimiz ay ABD Başkanı Trump’ın çekildiği Paris İklim Anlaşması küresel ısınmayı 2 derecede durdurmayı amaçlıyor ancak dünyanın bu kadar ısınması dahi büyük değişimlere yol açacak. Nature Climate Change Dergisi’nde küresel ısınmanın 1,5 derece olması durumunda iklim olaylarında yaşanacak değişimler üzerine bir makale yayınladı. 

Makalede okyanus yüzeyindeki sıcaklık farkından dolayı oluşan El Nino hava olaylarının sıklığında artış yaşanabileceği anlatılıyor. 2016 yılı tarihin gördüğü en sıcak yıl olarak kayıtlara geçmişken başta Afrika’nın güneyi olmak üzere dünyanın birçok ülkesini vuran El Nino hava olayları da büyük yıkıma neden olmuştu. Giderek sıklaşan ve şiddetini arttıran El Nino 2015-2016 yıllarında son 35 yılın en kuvvetli El Nino hava olayı olarak kayıtlara geçmişti.

Araştırmaya göre dünyanın 1,5 derece ısınması El nino hava olaylarını sıklaştıracak ve Avustralya gibi ülkelerde ciddi kuraklıklar yaşanacak. Aşırı hava olayları Hindistan, Çin ve Akvador gibi ülkeleri de etkileyecek ve büyük sosyo-ekonomik zararlara yol açacak. Ayrıca okyanuslardaki birçok ada devleti de kuvvetlenen ve sıklaşan fırtına, sel ve kuraklıklardan olumsuz etkilenecek. Tüm bunların yanı sıra küresel ısınma deniz seviyelerini yükselterek, okyanus sularında asitlenmeyi arttırarak ve deniz sıcaklıklarını yükselterek de dünya nüfusunun yarısından çoğunun yaşadığı deniz kıyısındaki şehirler üzerinde olumsuz etkisi yaratacak.

Kaynak: The Guardian