Yol inşaatının atıkları akarsuya bırakıldı, binlerce balık öldü

Kaynak: CNN, 3 Ağustos 2017

Gümüşhane’de çevre yolu şantiyesinden dereye bırakılan çimento ve kimyasal atıklar nedeniyle Harşit Çayı’nda binlerce balık öldü, akarsuyun tabanı ve üzeri ölü balıklarla doldu.

Gümüşhane’deki Harşit Çayı’nda balık ölümleri başladı. Binlerce balığın ölümünün nedeni ise çaya atılan çimento atıkları. TEMA Vakfı Temsilcisi Yusuf Oral, “Yüksek oranda çimento içeren bu atığı takip ettiğimizde bizi Gümüşhane Çevre Yolu şantiyesinin Halgent bağlantı noktasına götürdü” dedi.

Özellikle son 2 günde Harşit Çayı’nda 5 ile 10 bin arasında bir balık ölümü gerçekleştiğini tahmin ettiklerini kaydeden Oral, özellikle 2 Ağustos Çarşamba günü Harşit Çayı’na bakan herkesin bu acı manzara ile karşılaştığını söyledi. Aldıkları ihbar üzerine inceleme yaptıklarını anlatan Oral, Halgent Şelalesi mevkiinde bulunan bir menfezden Harşit Çayı’na çimento içeren bir atık bırakıldığını gözlemlediklerini kaydetti.

Oral, şunları anlattı: “Yüksek oranda çimento içeren bu atığı takip ettiğimizde bizi Gümüşhane Çevre Yolu şantiyesinin Halgent bağlantı noktasına götürdü. Zemin iyileştirmek için yapılan çalışmalar sırasında alandan geçen akarsuya yüksek oranda çimento ve kimyasal maddeler içeren atığın karıştığını gördük. Şantiyede bulunan teknik personellere sorduğumuzda ’’yapılan enjeksiyon esnasında dereye beton karışıyor’ yanıtını aldık. Yani bugün Gümüşhane’de katledilen en az 5-10 bin balığın sorumlusu Gümüşhane Çevre Yolu Şantiyesi olmuştur. Yol çalışmalarına devam eden yüklenici firmanın zemin iyileştirme sırasında gerekli tedbirleri almaması ve böylesi bir çevre felaketine yol açması büyük bir sorumsuzluk örneğidir. Alanda yüksek miktarda yer altı suyu olduğu bilindiği halde yer altı suyunu alandan drene etmeden üzerine beton dökülmesi anlaşılır bir durum değildir. Bir miktar maliyet artışı ile önüne geçilebilecek iken böyle bir çevre felaketine mahal vermeye yol firmasının asla ama asla hakkı yoktur.”

Harşit Çayı’nın suyunun vadi boyunca kendi içerisindeki sucul canlıların yaşam alanı olmasının dışında insanların sulama suyu olarak kullandığı bir akarsu olduğunu hatırlatan Oral, şöyle devam etti: “Çevre Yolu geçişinde arazi yapısına bağlı olarak yol yapımının zorlu şartlarda yapıldığı aşikardır. Ancak bu zorluk dereyi kirletme ve çevre ihlali yapma hakkını asla doğurmaz. Çevre Yolu Şantiyesi Yüklenicisinin bu felakete sebebiyet veren teknik kadrosu hakkında mutlaka gerekli yaptırımları uygulaması ve kamuoyundan böylesi büyük bir hata yapıldığı için özür dilemesi gerekmektedir. Gümüşhane Belediyesinin ve Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yapılan bu çevre ihlali karşısında ihmale yol açan firmaya ne tür yaptırımlar uygulayacağının takipçisi olacağımızın özellikle bilinmesini isteriz. Evet ’’yol medeniyettir’’ ancak masum canlıları katletmenin medeniyetle örtüşür bir yanı yoktur. Bu kapsamda Gümüşhane halkını Biraz daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bir daha böylesi tatsızlıkların yaşanmamasını temenni ediyoruz.”