Porto Riko’da Mariya Kasırgası’nın hasara uğrattığı baraj nedeniyle 70 bin kişi tahliye edildi

Porto Riko’nun kuzeybatısında yer alan Guataka Barajı’nın kapakları Mariya Kasırgası’nda büyük hasar aldı. ABD’ye bağlı adada 22 Eylül Cuma günü yetkililer barajın yıkılması ihtimaline karşılık hemen bölge sakinlerini tahliyeye başladı. Yaklaşık 70 bin kişi bölgeden tahliye edildi.  

Kasırga nedeniyle baraj kapaklarında mekanik bir arıza oluştuğu ve bu nedenle barajdan su bırakılamadığı açıklandı. Bu durum yakın zamanda barajın taşmasına neden olabilir. Acil Durum Yönetim Kurumu Başkanı Abner Gomez, Guataka Nehri’nden gelen suların barajın su seviyesini sürekli olarak yükseltmesi nedeniyle baraj kapaklarını tamir etmenin imkansız olduğu açıkladı. Baraj taşacak veya yıkılacak olursa binlerce kişi yaşamını kaybedebilir.

Porto Riko için tarihin en yıkıcı kasırgası olan Mariya’nın yarattığı hasarın bilançosu henüz belirlenebilmiş değil. Hasar onarım çalışmalarının aylarca süreceği söyleniyor. Bilindiği kadarıyla kasırgada altı kişi yaşamını kaybetti. Adadaki tüm ahşap evler ve yapılar kasırgada hasar gördü. Adadaki iletişim kulelerinin sadece %15’i çalışır durumda ve fiber kabloların %85’i hasar görmüş durumda. Bu durumun sonucu binlerce insanın yaşayıp yaşamadığına dair sağlıklı bir bilgiye ulaşılamaması oluyor.

3,5 milyonluk adaya yardım ulaştırılamaması da büyük bir sorun. Sadece günler önce Houston’u vuran Harvey Kasırgası’ndan ve Florida’yı vuran Irma Kasırgası’ndan sonra diğer eyaletlerden yüzlerce gönüllü bu bölgelere kurtarma çalışmalarına destek olmak için gelmişti. Çok sayıda kamyonla yardım malzemesi, elektrik ve iletişim araçları ulaştırılabilmişti. Ancak Porto Riko için bu durum geçerli değil. Ülkeye yardım ancak deniz ve hava yoluyla ulaştırılabiliyor. Adada elektrik ve su hizmetlerinin sağlanmasının ayları bulacağı söyleniyor.

Kaynak: The Washington Post