Trump milli parklardaki ambalajlı su yasağını kaldırıyor

İklim değişimi inkarcısı ve petrol şirketlerinin dostu ABD Başkanı Donald Trump ekoloji düşmanı uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kez de Amerikan milli parklarında 2011 yılından beri uygulanmakta olan ambalajlı su satışı yasağını kaldırdı.

2011 yılında Büyük Kanyon’un da içerisinde olduğu 23 milli parkta plastik kirliliğini durdurmak için ambalajlı su satışı yasaklanarak parkların birçok yerine ziyaretçilerin kullanması için çeşmeler yapılmıştı. Yapılan bir araştırma yılda 331 milyonun insanın ziyaret ettiği milli parklarda katı atıkların üçte birinin plastik atıklardan oluştuğunu gösteriyordu. Su satışı yasağı ile birlikte her yıl 2 milyon plastik kullanımı önlenmiş oluyordu. Bu miktar 326 varil petrolün neden olduğu karbon salımına eş.

Corporate Accountability International kampanya direktörü Lauren DeRusha Florez yasağın geldiği günden beri su şirketlerinin lobi yaptığını ve Trump’ın başkan olmasıyla birlikte lobi faaliyetlerini arttırdıklarını söyledi. Su şirketleri yasağın mağduriyet yarattığını iddia ediyor. Yanına matara almayı unutan veya özellikle sıcak havalarda parkı dolaşırken çeşme bulamayan misafirlerin susuz kaldığını iddia ediyordu. Hatta yapılan bir araştırma su satışı olmaması nedeniyle soda ve şekerli içeceklerin tüketiminin arttığını ve bunun sağlığa zararlı olduğunu açıklamıştı.

Plastiğin küresel ısınma ve çevre kirliliği üzerindeki etkisini reddeden ayrıca suyun bir müşterek olduğunu ve ücretsiz bir şekilde sağlanması gerektiğini kabul etmeyen şirketler Trump’ın aldığı karardan oldukça memnunlar. Bu memnuniyet Milli Park Hizmeti müdürü Michael Reynolds’un şirket diliyle yaptığı şu açıklamada görülebiliyor:

“Ziyaretçilerimiz, özellikle sıcak yaz ziyareti dönemlerinde, bir milli parkı ziyareti sırasında kendilerinin ve ailelerinin suya en iyi nasıl ulaşabileceğine kendileri karar vermelidir.”

Kaynak: The Guardian, MNN