“Türkiye’de ve Dünyada Su Krizi ve Su Hakkı Mücadeleleri” kitabı çıktı

Suyun ve su mücadelelerinin tüm dünyadaki çevre veya ekoloji hareketleri içerisinde özel bir yeri var. Su, bütün bir yaşamın kaynağı olması dolayısıyla ekolojik sistemin en temel maddesi. Başta küresel ısınma olmak üzere çevre sorunları dediğimiz hemen her şey bir şekilde su sorununa bağlanıyor. Ancak Türkiye’de su sorunu ve su mücadeleleri dediğimizde yaygın bir apolitik tutum söz konusu. Genel olarak su meselesi sınıfsal ve sosyolojik yönleri ile değil de siyaset üstü bir çevre mücadelesi olarak görülüyor.

application-pdf Türkiye’de ve Dünyada Su Krizi ve Su Hakkı Mücadeleleri (PDF, 9 MB)
Yazarlar: Dr. Akgün İlhan, Dr. Ayman Rabi, Efe Baysal, Ercan Ayboğa, Maude Barlow, Prof. Dr. Murat Güvenç, Dr. Özdeş Özbay, Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci

Su Hakkı Kampanyası su sorununda fark ettiği bu boyutları tartışmaya açabilmek amacıyla 12-13 Kasım 2016 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde “Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı” gerçekleştirmişti. Bu konferansa Kuzey Kıbrıs, Brezilya, ABD, İrlanda, Filistin ve İspanya’dan su mücadelesi veren aktivistlerin yanı sıra Türkiye’nin dokuz ayrı ilinden (Artvin-Cerattepe, Bursa, Tekirdağ, Antalya-Alakır, Diyarbakır, Urfa, Van, İzmir, İstanbul) aktivistler katıldılar. Aktivistlerden başka konferansta Prof. Dr. Murat Güvenç, Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci, HDP milletvekili Ayhan Bilgen, Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer, Madra ve Su Hakkı Kampanyası’ndan Dr. Akgün İlhan, Nuran Yüce ve Ercan Ayboğa da birer
sunum gerçekleştirdiler.

Konferans konularının seçiminde iki hedef belirlenmişti. Birincisi su meselesinin sadece bir çevre sorunu olarak tartışılması alışkanlığını kırarak militarizm, kapitalist kalkınmacılık, demokratik katılım (bütünleşik havza bazlı yönetim), insan hakları ve mültecilik gibi konular üzerinden de ele alınabileceğini göstermekti. Bir diğer hedef ise günümüzün önemli uluslararası su hakkı mücadeleleri ile Türkiye’nin farklı coğrafyalarında süren mücadeleleri ortak bir platformda bir araya getirmekti.

Konferans bu iki hedefine de ulaştı ve bizler için tatmin edici bir etkinlik oldu. Ancak Konferans üzerinde yaptığımız değerlendirmelerde bazı noktaların eksik kaldığına veya yeterince üzerinde durulmadığına kanaat getirdik ve buradan yola çıkarak elinizdeki derleme kitabı yayımlamaya karar verdik. Konferans sırasında Prof. Dr. Murat Güvenç, Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci ve Ercan Ayboğa tarafından yapılan sunumları sizlerle tebliğ biçimiyle paylaşıyoruz. Bu üç sunum ve Maude Marlow’un yazısı dışındaki makaleler ise konferanstaki sunumlardan ve tartışmalardan yola çıkılarak hazırlanan makalelerden oluşmaktadır.

İnsanlık ve tüm canlı yaşamını tahminlerimizin ötesinde olumsuz etkileyebilecek ekolojik krizin bir an önce önüne geçmemiz gerekiyor. Bunun için bir yandan mücadele ederken bir yandan da insanın ve doğanın çıkarlarını nasıl savunacağımızı, hangi taleplerle doğanın hakkını savunabileceğimizi tartışmak önem taşıyor. Bu kitapta su meselesini çok yönlü irdeleyerek bu tartışmaya bir katkı sunmaya çalıştık. Umarız bu konuda çalışmak isteyen kişi ve grupların yararlanabileceği bir çalışma ortaya koymayı başarabilmişizdir.