Kamboçya’da sel nedeniyle taşan HES, köyü sular altında bıraktı

Kamboçya’da bir köy Aşağı Sesan 2 barajındaki taşkın nedeniyle tamamen sular altında kaldı. Evler, arsalar, okullar, ibadethaneler, kutsal mekânlar, bahçeler ve balık alanları kullanılamaz durumda. International Rivers’ın haberine göre Kamboçya’da Stung Treng’in Srekor köyü Aşağı Sesan 2 barajından taşan sel suları tarafından yutuldu. Köyün sadece ismi kalmış durumda. Sular altında kalan alan, köyün arka tarafında bulunan yaklaşık 2 kilometre karelik tarım bölgesini de kapsıyor. Bu alanda köylüler pirinç ve tahıl yetiştiriyordu. Su altında kalan alanın içerisinde yerel halkın hasat öncesi ve balığa çıkmadan yaptığı ritüellerde kullanılan tarihi bir şehir de bulunuyor. Budist bir tapınak ve köydeki kadınların çeşitli otlar ve sebze yetiştirmekte kullandığı dikkatlice yapılmış nehir kenarındaki bahçeler da sele kurban gitti. Bu bahçelerde fasulye gibi beslenme açısından önemli yer işgal eden gıda maddeleri de bulunuyordu.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, Aşağı Sesan 2 barajının Eylül 2017’deki açılışında bulunmuştu. Yurttaşlar Srekor köyündeki sel seviyesinin barajın Kasım ayında işletmeye alınmasından beri 6-7 metreyi bulduğunu söylüyor. Aralarında Bunong, Laro ve Khmer yerel topluluklarından gelenlerin de olduğu yaklaşık beş bin kişi, baraj rezervuarına yer açmak için evlerinden edildi. Yurttaşların taşınmak zorunda kaldıkları yeni yerleşim alanında kalitesiz su ve yüksek içme suyu fiyatları gibi önemli bir dizi sorun bulunuyor.

Srekor’da yaşayan Bong Kheun sel suları evine geldiğinde başka bir yere taşınmak zorunda kaldı. Bu haftanın başında olup biteni görmek ve evden birkaç önemli eşyasını almak için köyüne giden Bong Kheun, her şey sular altında olduğu için evinin nerde olduğu tespit etmekte bile zorlandığını söyledi. 26 Ocak’ta su seviyesi evin çatısına kadar çıkmış. Ev sadece çatıdaki kırmızı boyadan ayırt edilebiliyor.

Bir zamanlar tarım ve balıkçılıkla övünen Stekor köyü şimdi sessiz bir su dünyasına dönüşmüş durumda.

Aşağı Sesan 2 Barajı Mekong Nehri’ne 25 kilometre uzaklıkta, Sesan ve Srepok kollarının birleştiği noktanın hemen altında bulunuyor. Baraj Çin, Kamboçya ve Vietnam şirketlerinin oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından inşa edildi. Kamuya açıklanan verilere göre baraj tamamlandığında 75 metre yüksekliğinde ve 8 km uzunluğunda 33560 hektarlık bir rezervuar yaratacak ve 400 MW kurulu kapasiteye sahip olacak.