Türkiye’de kuraklık uyarıları

Ocak ayı içinde Türkiye’de kuraklık tehdidine dikkat çeken çok sayıda açıklama yapıldı. Yeterli miktarda yağış alınamayan bölgelerde yağmur dualarının yanı sıra ilk kez ve yaygın bir biçimde kar duaları da yapıldı. Muş, Siirt, Sivas’ta kar duası yapılan yerler arasındaydı. Bol karlı bir bölge olan ve Kasım-Aralık aylarında yoğun kar yağışı alan Sivas’ta, ocak ayının ortasına kadar hiç kar yağmayınca Sivas Belediyesi sosyal medya üzerinden Erzurum Belediyesi’nden kar istedi. Sivas’ta birkaç gün sonra kar yağışı gerçekleşti ama Türkiye genelinde kar yağışındaki azalma gerçeği değişmedi.

İstanbul’a da bu kış kar yağmadı. Birkaç kez kar yağışı geliyor haberleri çıktı ama sadece 24 ocak günü kısa süreli bir kar yağışı oldu, o kadar. Neden kar yağmıyor? Sorusunun cevabı ise basit; yüksek seyreden sıcaklıklar. Atmosferde temel parametre sıcaklıktır ve yağışın cinsini sıcaklık belirler. İklim değişikliği nedeniyle artık Türkiye daha sıcak. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar yağış rejimini değiştiriyor, kar yerine aşırı yağışlar oluyor.

Türkiye’de kurak dönemlerin sıklaştığını ve şiddetlendiğini görüyoruz. Kuraklıkla gerçek bir mücadele için su varlıklarının korunması gerekirken suların yoğun bir biçimde yok ediliyor. Yağmur suyu hasadından gri su kullanımına, daha az su tüketen bitki türlerinin yetiştirilmesinden atık su geri kazanımına, şebekelerdeki kayıp miktarlarının azaltılmasından tarımsal sulamada su tasarrufu yapılmasına kadar birçok yöntem acilen uygulamaya geçirilmesi gerekirken; kuraklıkla mücadele maalesef baraj ve gölet yapımına indirgenmiş durumda. Türkiye gölet inşasında dünya birincisi , baraj inşa büyüklüğünde ise dünya üçüncüsü konumunda. Bu yapılanlar bugünü kurtarmış olsa da kalıcı bir çözüm olmadığı çok açık. Çünkü yağış rejimindeki değişim iklim değişikliğinden kaynaklı ve iklim değişikliğine katkı sunan her adım daha fazla kuraklık ya da aşırı yağış olarak hayat bulmaya devam ediyor.

Meslek örgütleri ve uzmanlar Ocak ayı içinde yağış rejimindeki radikal değişikliğe dikkat çeken, uyarıda bulundular. Tarım Bakanı Fakıbaba ile Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ise kuraklık sorununu görmezden gelmeye devam ediyor.