HES’e ikinci ‘hayır’ yanıtı

Ordu’nun Altınordu İlçesinde yer alan Hürriyet Mahallesi mevkiinde Turnasuyu Irmağı üzerinde yapılmak istenen hidro elektrik santral (HES) için mahkeme ikinci kez ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

Turnasuyu Irmağı üzerinde yapılmak istenen HES için verilen ÇED olumlu kararının iptali için 40 kişi davacı olmuştu. Ordu İdare Mahkemesi’nde görülen davayla ilgili değerlendirme yapan davacılardan Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Gazi Gönül, yerel basına verdiği demeçte yapılmak istenen HES’e daha önce de dava açıldığını ve mahkemenin şirketin aleyhine karar verdiğini belirtti. Gönül, “Şirket projesinde küçük değişiklik yaparak yeniden ÇED olumlu kararı aldı” dedi.

Gönül sözlerini şöyle sürdürdü “Şirket ısrarla Turnasuyu’na HES yapmak istiyor. Derelerimiz HES’lerle kapatıldı. Yeni projelerle dereler kurutulacak. Yapılan tahribatın zararlarını gelecekte göreceğiz. Derelerimizi rahat bıraksınlar. Dava bitene kadar herhangi bir çalışmanın yapılmaması için mahkeme ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Buna da seviniyoruz. Mahkemeler uzun zamandır ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vermiyordu. Bilirkişi atıyorlardı, mahkeme sürüyordu. Mahkeme süresince de şirketler çalışabiliyordu. Bu nedenle ‘yürütmeyi durdurma’ kararına çok sevindik” diye konuştu.

Gönül, Ordu İdare Mahkemesi’nin kararının gerekçesinde yer alan “Şirket tarafından proje faaliyetlerinin (inşaat vb.) devam ettirilmesi çevresel ve ekonomik zararlara neden olacak, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği açıktır” ifadelerine de dikkat çekti.

Turnasuyu Irmağı’nda halihazırda Darıca 2 HES adında 74 MW kurulu güce sahip bir HES bulunuyor. Turnasuyu HES bu ırmak üzerindeki ikinci HES olarak planlandı ve verilen lisansa göre 44 MW bir kurulu güce sahip olması öngörülüyor. 60 kilometrelik vadiyi HES tehdidinden kurtarmaya çalışan köylüler 2014 yılından beri mücadelelerini sürdürüyorlar. Açılan davada bugüne kadar çeşitli defalar başarılar sağlandı. Daha önceden de mahkeme Çevre Bakanlığı’nın verdiği “olumlu” raporunun mevzuata ve hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti.

Projenin yapılacağı yerde yerel halk yaylacılık, hayvancılık, arıcılık ve alabalık yetiştiriciliği gibi faaliyetlerde bulunuyor. HES’in yapılması durumunda bu faaliyetler duracağı için binlerce aile ekonomik olarak olumsuz etkilenecek. Daha önce verilen bir ara karar doğrultusunda Turnasuyu üzerinde mahkeme tarafından keşif yaptırılarak bilirkişi raporu hazırlanmıştı. Dava dosyasına giren bu raporda tesislerin yapımı sonucunda dere yatağının büyük ölçüde kuruma olasılığının bulunduğu, su alınan ırmak ve yataklardaki sucul hayatın tükeneceğine, ırmakta yaşayan balıkların ve diğer canlıların olumsuz etkileneceğine dikkat çekiliyor.