Deniz suyu Silifke Ovası’nı tehdit ediyor

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Arkum Mahallesi’ndeki tarım arazileri Cırba Deresi nedeniyle tuzlu almaya başladı. Mahallede yaşayan vatandaşlar basına yaptıkları açıklamada, özellikle yaz mevsiminde deniz suyuyla dolan derenin ovadaki arazileri tehdit ettiğini söylüyor. Yazın suların azalmasına bağlı olarak deniz suyunun dere yatağına dolduğunu ifade eden mahalle sakinleri, tuzlu suyun tarım arazilerine kadar ulaştığını, Göksu deltasındaki ekili alanlarda toprağı verimsiz hale getirdiğini belirtiyor.

Geçimini çiftçilikle kazanan Arkumlu yurttaşlar, kışın kar ve yağmur sularıyla akan Cırba Deresi’nin sularının yazın çekildiğini, deniz seviyesinin altında kalan dere yatağının tuzlu suyla dolduğunu belirttiler. Deniz suyunun bahçelerine karışma ihtimali olduğunu, bunun geçmiş yıllarda defalarca yaşandığını kaydeden vatandaşlar, gün geçtikçe azalan verimli toprakların kurtarılması için önlem alınmasını istediler.

Arkum Mahalle Muhtarı Mustafa Gökler, Silifke Ovası’nda bulunan Cırba Deresi’nin, taşıdığı deniz suyunun bahçelere karışmamasının sağlanabileceğini söylüyor. Gökler “Denize sıfır olan yerlerde bahçesi bulunan ve geçimini çiftlikle kazanan çilek, domates ve muz yetiştiricileri, denizin kabarması sonucu büyük zarar görüyor. Dere ağzına set çekilmesini istiyoruz. Böylece ovadaki su denize akıtılacak, deniz suyunun da bahçelere karışması önlenecektir” dedi.

Deniz suyunun arazileri üzerindeki tehdidini ortadan kaldıracak bir proje hazırladıklarını dile getiren Gökler, yetkililerden destek isteyerek şunları belirtti: “Projemiz dere suyunu denize ulaştıracak, deniz suyunun tarım arazilerine ulaşmasını engelleyecektir. İncelenir ve hayata geçirilirse bu sıkıntıdan kurtuluruz. Ama biz devlet desteği almadan bunu hayata geçiremeyiz. Sayın Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan ve DSİ yetkililerinden yardım bekliyoruz. İnşallah en kısa zamanda yapılır.”

Deniz suyunun arıtılmadan tarım alanlarına karışması bir dizi ekolojik soruna yol açıyor ve tarımı olumsuz etkiliyor. Avustralya’da deniz suyunu özel işlemlerin ardından tarımda kullanabilen bazı çiftçiler var. Ancak bu tür akıllı teknolojileri hayata geçirmek için deniz suyunu arıtmak, bunun için ise yüklü miktarda enerji kullanmak gerekiyor. Avustralya’da bu sorun güneş enerjisi ile çözülmüş ve çölde tarım yapma olanağı yaratılabilmiş.