Senoz Vadisi’nde HES isyanı sürüyor

Rize’nin Senoz Vadisi’nde HES mücadelesi devam ediyor. Daha önce HES’lere karşı açtığı 14 davayı kazanan yöre halkı, vadide yeniden projelendirilen Kayalar HES projesine tepki gösterdi. Vadi çevresindeki 12 köyün muhtarı bir araya gelerek, projenin yapılacağı alanda toplanıp basın açıklaması yaptı. Muhtarlar adına açıklamayı okuyan Seslidere köyü muhtarı Mehmet Ali Şark, bugüne kadar açılan 14 davada verilen mahkeme kararlarının uygulanmasını istedi. Mahkemenin defalarca bu projeler için “yürütmeyi durdurma” ve “iptal” kararı verdiğini hatırlatan Şark, “Mahkeme defalarca yürütmeyi durdurma, iptal kararı verdi. ‘Bütüncül havza planlaması yapılmadan tek-tek projeler için etki değerlendirmesi yapılmaz’ diye Danıştay tarafından onaylanmış mahkeme kararları var. Senoz Vadisi’nde mahkeme karaları niye uygulanmaz? Senoz köylülerinin hakkını hangi merci teslim edecek?” dedi.

Gelecek nesillerin bu gidişe dahil olanların ruhuna rahmet değil, lanet okuyacağını söyleyen Mehmet Ali Şark, şu ifadeleri kullandı: “Senoz’un doğasını rant gören 3-5 açgözlünün maalesef utanmaları arlanmaları yok. Yüzleri var ama kızarmıyor. Sadece dolar yeşiline meftun vicdanları var ki sızlamıyor. Unutulmasın ki, bir doğa cenneti olan Senoz Vadisi bu ülkenin toprağıdır. Bu gidişe aklı başında olan, vicdanlı, inançlı her insan ‘dur’ demek zorundadır. Biz Senozlular bu vebali taşıyamayız. Suda rant görüp ‘para’ diye ötenlere lisanı dille son sözümüzdür: Biz, yüzlerce yıldır bu vadideyiz. Bugün de Senoz’dayız buyurun gelin” diye konuştu.

Senoz Vadisi Kaptanpaşa köyünde bulunan kemer köprü üzerinde bir araya gelen muhtarlar ayrıca tarihi köprüye “Şol Senoz’un dereleri akar Allah deyu deyu. Çıkmış suda rant görenler öter para deyu deyu”  yazılı pankart asarak tepkilerini dile getirdiler.

Rize Tema Vakfı İl Temsilcisi Ahmet Ali Kork ise yapılanlarla vadi halkının tedirgin edildiğine işaret ederek şöyle dedi: “Bölgede 98’den bu yana yapılan yanlış uygulamalar var. Taş ocakları ile başladı. 10 yıldır da HES projeleri var. Vadi halkını bu yapılanlar tedirgin etti. Gelecek nesillere bu vadileri doğal güzellikleri koruyarak bırakma diye bir sorumluluğumuz var. Yapılanlar keyfe keder yapılıyor. Vadi halkı 15 tane dava açtı ve bu davaların çoğunu da kazanmıştır. Yetkililere sesleniyorum lütfen şu vadiye bir bakın. İnanıyorum ki bunu görenlerin vicdanları rahat etmeyecektir.”

Rize’de İkizdere, Senoz, Güneysu ve Salarha dereleri üzerine 12 HES kuruldu. Cevizlik, Yokuşlu, Ayvasıl, Uzundere, Yeşilköy, İkizdere, Kale, İncirli, Saray, Adacami, Hamzabey ve Gürgen HES’lerde yıllık ortalama 830 gigawatt saat elektrik üretimi yapılıyor. Bu HES’lerden bazıları yaz aylarında azalan su miktarı nedeniyle üretime ara vermek zorunda kalıyor.