Trabzon’da HES gitti turizm geldi

Trabzon’un Maçka ilçesinde geçtiğimiz aylarda belediyenin izni olmaksızın başlayan HES inşaatı mahalleliden tepki görmüş, ardından HES çalışması yapan şirket Akarsu Köyü’nden ayrılmıştı. HES’in yapıldığı hat üzerinde bulunan mağarayı turizme de açabilecek bir tescil kararı çıktı.

Trabzon’un Maçka ilçesine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Akarsu Mahallesi’nde Acısu Deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesi, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nce yapılan imar planında oy birliğiyle reddedildi. Ancak şirketin bu karara uymayarak çalışmalara devam ettiği basına yansımış, yurttaşlar yapılan çalışmanın doğa üzerinde tahribat yarattığını ve mahallelerinde bulunan mağaraların bu çalışmayla zarar göreceğini belirtmişlerdi. Mahallede bulunan ve tabiat varlığı olarak tescillenen Akarsu Mağarası’na ciddi zarar verecek HES projesinde, işi yapan şirket mahallelinin tepkisi üzerine çalışmalara başlanan bölgeyi terk etmişti.

Maçka’da toplam beş adet HES çalışması var ve birçok yerde yurttaşların doğa ile ilgili kaygıları bulunuyor. Bu yılın başında Acısu Deresi’nde yaşayan balık neslinin yok olma tehlikesi olduğu gündeme gelmişti. Bu nedenle Akarsu Mahallesinde bulunan tabiat varlığı olarak tescilli olan Akarsu Mağarası’nın Makam Olur’u ile B grubu mağara olarak onaylanması yurttaşları sevindirdi. Akarsu Mağarası’nın B Grubu mağara olarak onaylanması üzerine mağara üzerinde ve etrafında mağaranın doğallığına veya estetiğine zarar verebilecek bir çalışma yapılamayacak.

Sadece doğal, estetik, bilimsel ve ekolojik açıdan değerli, ancak insanlık yararı açısından sağlık ve eko-turizm amaçlı turizm faaliyetleri yapılabilecek nitelikte doğal dengeler dikkate alınarak kullanılabilecek olan Akarsu Mağarasında turizm faaliyetlerinin bu kararın ardından hız kazanması bekleniyor.

Akarsu Köyü Mağarası

Mağara, Trabzon’un Maçka ilçesinin Akarsu köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Büyük bir mağaradır. Eskiden yerleşim yeri olarak kullanılan mağara, içinde bulunan kalıntılardan anlaşılmaktadır. Söylentilere göre içerisinde 72 oda mevcuttur. Mağarada bol miktarda sarkıt ve su varlığı saptanmıştır. Detaylı bir çalışma henüz yapılamamıştır.


Kaynak: 61saat.com