Rapor: ABD’de küresel ısınmanın etkileri

Dünyanın en zengin ülkesi olan ABD’de küresel ısınmanın etkilerine odaklanan bir rapor yayınlandı. Rapor, kıyı kentlerinde (Florida, New Jersey, New York vb.) iklim değişikliği nedeniyle çok sayıda evin risk altında olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre önümüzdeki 30 yıl içerisinde 311 bin evin iki haftada bir sele maruz kalma riski var. Yüzyılın sonunda ise 2,4 milyon evin 1 trilyon dolarlık zarara uğrayabileceği belirtiliyor.

Bunun birincil nedeni okyanus seviyelerindeki artış. Tabi bu artış düz bir çizgi halinde ilerlemiyor. Bir yandan okyanuslar yükselirken bir yandan da gel-gitler kuvvetleniyor ve sahil boyu uzanan konutlar sular altında kalma tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Bunun 120 milyar dolarlık bir zarara yol açacağı uyarısında bulunuluyor.

Doğrudan sel riski altında olmasa da kıyı kentlerinde yer alan çok sayıda konut, hastane, okul okyanus sularının karaya daha fazla girmesinin bir sonucu olarak tatlı sularını kaybetme riskiyle de karşı karşıya kalacak.

Raporda okyanusların her yıl 3mm yükseldiği ve risk altındaki kıyı şeridi evlerinin ve binalarının sel felaketi sigortalarının radikal bir şekilde yükseldiği de yer alıyor. Daha önce yayınlanan bir başka raporda da yüzyıl sonuna kadar ABD’de 13 milyon kişinin kıyı şeridinden iç bölgelere göç etmek zorunda kalacağı açıklanmıştı. [1]

 

[1] https://www.theguardian.com/environment/2018/jun/17/sea-level-rise-impact-us-coastal-homes-study-climate-change