Kızılırmak Nehri yok olmak üzere

Nevşehir Avanos’ta, Kızılırmak nehri üzerine kurulan HES’lerin yeterli su bırakmaması nedeniyle yaşanan kirlilik kritik seviyeye yükseldi.

Yaklaşık 9 ile içme suyu sağlayan Kızılırmak HES şirketlerinin insafına bırakıldı. Nevşehir’in Avanos ilçesinde düşük su seviyesi nedeniyle yosunla kaplanan nehir üzerinde yaşamını sürdüren canlılar da yeterli cansuyunun salınmaması nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

BirGün’e konuşan bölge sakinlerinden Hasan Hüseyin Dulun, üç yıldır Avanos’ta yaşadığını ve nehrin suyunun son zamanlara kadar berrak olduğunu ifade ederek, “Yüzyıllardır akan ve ile yaşam suyu sağlayan Kızılırmak insan eliyle ihanete uğruyor. HES öncesi tertemiz olan nehir HES sonrasında adeta yosun tarlasına döndü” dedi.

Avanosluların daha önce nehirde yüzdüğünü belirten Dulun, “Suyun neredeyse akmaz hale gelmesiyle oluşan kirlilik yaşam alanlarını tehdit etmekte. İlçenin simgesi haline gelen ördek ve kazlar yaşam mücadelesi veriyorlar. Yosunun içine, suyun akmadığı alanlara sıkışan hayvanların can çekiştiğine tanıklık ettim. Acil önlem alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘Mücadele edilmeli’

Su kesintilerinin HES şirketlerinin insafına bırakılmaması gerektiğini söyleyen Dulun, “Doğal yaşamın yeniden can bulması sağlanmalı. Bir bir kurutularak yok edilen yeraltı sularımız, derelerimiz ve göllerimizden sonra sıra şimdi de Kızılırmak’a geldi. Bu vahşetin durdurulması için Avanos ve Gülşehir sakinleri mücadele etmelidir” dedi.

MUTLU EROL KAHYA / Fotoğraf: Mustafa Taşkın

Kaynak: Birgün, 5 Eylül 2018