Sulama projeleri tasarruf tedbirleri nedeniyle durdu

Ekonomik kriz nedeniyle hükümet bir dizi tasarruf tedbiri aldı. Bu nedenle Devlet Su İşleri’nin yürüttüğü bazı projeler durma noktasına geldi. Yarım kalan projeler arasında Malatya’da DSİ eliyle yürütülmekte olan gölet ve sulama projeleri de var. Malatya Haber’de çıkan bir makaleye göre Malatya merkez ve ilçelerinde yapımına başlanan birçok göletin yapım işleri durdurulurken, bazılarının sulama ihalelerinin önümüzdeki yıl yapılması hedefleniyor.

DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan, İl Koordinasyon Kurulu’nda kurumunun Malatya’daki yatırımlarına ilişkin bilgi verirken ödenek sorununa dikkat çekmiş: “Sulamalarda ağırlıklı olarak ödenek problemleri nedeniyle ihalelerimizi yapamadık. Genel Müdürlüğümüzün talimatı nedeniyle de malzeme alımları noktasında artık sulamalarla birleştirilmesi yönünde talimat geldi. Önümüzdeki sene başında tüm ihalelerimizi kısa zamanda gerçekleştirmeye gayret edeceğiz”.

Malatya’daki büyük barajlar ve gölet projelerinin son durumu hakkında bilgiler aktaran Bölge Müdürü Arslan,  özellikle Boztepe Barajı’nda su kullanımının denetimini sağlayacak olan ultrasonik sayaç ve tarla ana iletim hatlarının yapılması ile ilgili Bakanlığa iletilen teklifin tasarruf tedbirleri kapsamında ihale edilemediğini ve bu yüzden denetim yapılamadığı için ciddi su israfının olduğunu söyledi. Arslan, “Boztepe Sulamasında da 92 bin 300 dekarlık cazibeli hattımızı bitirdik. Bu kısımla ilgili olarak hattın işletilmesi, ultrasonik sayaç ve tarla ana iletim hatlarının yapılması ile ilgili bakanlığımıza bir teklifimiz vardı. Tasarruf tedbirleri kapsamında henüz ihalesini gerçekleştiremedik. İnşallah önümüzdeki sene sulamaya başlamadan evvel bu projeyi ihale edip sorunu çözmeye gayret edeceğiz. Denetleyemediğimiz için şu anda ciddi bir su israfımız var. Bununla ilgili çalışmaları hızlı bir şekilde başlatmak istiyoruz” diye konuştu.

Arguvan bölgesinde yapımı devam eden Yoncalı Barajındaki çalışmalar hakkında da bilgiler aktaran DSİ Bölge Müdürü İlker Arslan, şunları belirtti:

“Yoncalı Projesinde, Yoncalı Barajı tamamlama ihalemizi yapmıştık. Ancak ödenek temini sağlayamadık. Yüklenici Firmamız kendi imkanlarıyla bir miktar çalışma yaptı. Tabi oradaki en önemli problemimiz isale tünelinin bitirilmesi. 9.5 km’lik isale tünelinin bitirilmesi. Barajada1.5 yıllık bir işimiz kaldı. Önümüzdeki yılsonu itibariyle barajı toparlayacağımızı düşünüyoruz. Tünel inşaatında da 2.5 yıllık bir işimiz var. Dolayısıyla da baraj inşaatından önce, önceliğimiz tünelde hızlı hareket edebilmek. Tünel delme makinesi ile ilgili siparişler verilmişti. Tünel girişlerinde ve çıkış aynalarını açtık. Yaklaşık 400 metre de klasik tünel kısmı giriş ağzını açmıştık. Tünel makinesinin gelmesiyle beraber önümüzdeki senenin başında inşallah tünelin çıkış ağzında çalışmalara başlayacağız.  Sulama da büyük ihtimalle2019’un sonuna doğru veya 2020’nin başında ihale edilecek. Tabi tüneldeki ilerlemeye bağlı olarak.”

Turgut Özal Barajı’nın 40 bin dekar olan sulama alanının 36 bin dekarının açıldığını hatırlatan Arslan, geriye kalan eksikliklerin Kasım ayı sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini söylüyor.

Arslan, Malatya merkez ve ilçelerde yapımı devam eden gölet projeleriyle ilgili ise şu bilgileri verdi:

“Göletlere baktığımızda, Akçadağ Taşevler Göletimizi toparladık. Şu anda su tutma işlemine başlayacağız. Sulama ile ilgili tasarruf tedbirleri kapsamında ihalesini gerçekleştiremedik. Sene başında inşallah yapacağız.

Arapgir Göleti, sanat yapılarını sene başında çözdük. Çınarköy Göleti’nde çalışmalarımız devam ediyor.  Yine burada yüklenici firmaya borç nedeniyle işi durdurmak zorunda kaldık. Aynı şekilde Doğanşehir Elmalı göletinde de sanat çalışmalarını bitirdik ve o seviyede bıraktık. Doğanşehir Erkenek Göleti’ni de yakından takip ediyoruz. Önemli bir sulama sahası olan proje. Göletin mebran kaplama işleri son aşamaya geldi. Su tutma işlemini gerçekleştireceğiz.  Ödenek problemi nedeniyle şebekeyi önümüzdeki sene yapacağız. Hekimhan Budaklı göletinde aynı şekilde enjeksiyon çalışmalarını yaptık. Ödeneğini harcadık. Dolguya önümüzdeki sene başlayacağız. Hekimhan Kurşunlu Göleti’nin ikmal ihalesini gerçekleştirdi. Bir miktar gövde düzenleme işi imalatlarımız vardı ama yalnız eksik evrak nedeniyle ihalesini iptal etmek durumunda kaldık. Tekrar ihalesini gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki sene hem sulamasını hem de gövdedeki eksikliklerini bitirmeyi hedefliyoruz.

Hekimhan Güzelyurt Karamuhmut Göleti’nde enjeksiyon çalışmaları safhasında kaldı.  Kuluncak Bicir Göletimizi bitirdik. Malatya Merkez Yaygın göletinde yüklenici firmamız ikmal kapsamında belli oldu.  Yüzde 80 seviyesinde ancak ödenek yetersizliği nedeniyle işe başlayamadık.  Malatya Yeşil Vadi Beylerderesi projesinde göletimizi tamamladık ancak göl alanında kalan köprümüz ve yol alanımız var. Bununla ilgili ihaleyi en azından yılsonunda yapmaya gayret ediyoruz.

Sulamalarda ağırlıklı olarak ödenek problemleri nedeniyle ihalelerimizi yapamadık. Genel Müdürlüğümüzün talimatı nedeniyle de malzeme alımları noktasında artık sulamalarla birleştirilmesi yönünde talimat geldi. Önümüzdeki sene başında tüm ihalelerimizi kısa zamanda gerçekleştirmeye gayret edeceğiz.”

İlker Arslan’ın verdiği bilgiler, Malatya’da durumun ne olduğunu gözler önüne seriyor. Benzer bir durumun sadece Malatya için değil, birçok başka il için de geçerli olması büyük bir ihtimal.